Leeuwarden-Binnenstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnenstad
Wijk van Leeuwarden
Map - NL - Leeuwarden - Wijk 10 Binnenstad.svg
Kerngegevens
Gemeente Leeuwarden
Oppervlakte 96 ha.  
Inwoners (2017) 5.240[1]
Detailkaart
Topografische kaart van de binnenstad
Topografische kaart van de binnenstad

Leeuwarden-Binnenstad is de wijk in Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland, die bestaat uit het winkelcentrum en het Stationskwartier, dat net buiten de oude stadswallen ligt. De binnenstad telt ruim 5200 inwoners.

Karakteristieken[bewerken]

De binnenstad wordt gekarakteriseerd door de mengeling van oude en nieuwe bebouwing. Onder de oude gebouwen zijn veel monumenten. Skyline-bepalende gebouwen zijn de kantoorgebouwen Achmeatoren, het markante koepelgebouw van Friesland Bank en de oude, scheefgezakte Oldehove. De Prinsentuin is het stadspark dat aan de noordzijde van de wijk ligt. De binnenstad is een beschermd stadsgebied.

Het uitgaanscentrum is voorzien van een schouwburg, 'De Harmonie', bioscopen, restaurants, cafés en winkels. Prostitutie in Leeuwarden vindt plaats vrijwel in het hartje van het stadscentrum, aan de Weaze.

Qua economisch belang voor Leeuwarden ligt het zwaartepunt op de binnenstad.

Criminaliteit[bewerken]

De Leeuwarder binnenstad kent een hoge onveiligheidsgraad. Er wordt dan ook prefentief gefouilleerd sinds 2004. Ook geldt er een zogenaamd 'messenverbod' dat zich met name richt op junks en alcoholisten. Alle wapens die in de gemeente zijn ingenomen werden in de binnenstad aangetroffen.

Incidenten Binnenstad
2004 2005 2006
openlijke geweldpleging 12 29 ca . 32
bedreigingen 92 105 ca. 77
straatroven 53 89 ca. 36
mishandeling 266 319 ca. 288
wapenhandel 39 43 ca. 43

Wonen[bewerken]

In de jaren zeventig zijn er enkele complexen met goedkope woningen gebouwd. Ook zijn er veel kleine woningen en kamers voor studenten. Daarentegen zijn er rond de eeuwwisseling luxere woningen gerealiseerd met bijvoorbeeld privéparkeergelegenheid om aanbod te creëren voor de midden- en hoge inkomens.

De gemeente heeft zich gericht op het creëren van een aangenamere leefklimaat waarbij het winkelcentrum nieuw leven moet worden ingeblazen. Ook is er aandacht voor de historische kant van de grachtengordel met herinrichting met nieuwe straatstenen, restauratie van de kades, boomaanplant en stadsbankjes.

De Prins Frederikkazerne is gelegen op de Amelandsdwinger van de Leeuwarder binnenstad. Nadat Defensie het gebouw verlaten had is in 1981 begonnen met de verbouwing tot appartementencomplex.[2]