Left of the Middle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Left of the Middle (1997) is het debuutalbum van actrice, model en zangeres Natalie Imbruglia. Het album was een commercieel succes en volgde de succesvolle eerste single Torn op. Het album bereikte in veel landen de top 10, zo in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de Verenigde Staten. In Nederland en Australië bereikte het album zelfs de eerste plaats. Andere singles, Big Mistake, Smoke en Wishing I Was There waren minder succesvol dan Torn maar vloeide eveneens voort uit dit album.

Verkoopcijfers[bewerken]

In de Verenigde Staten ging het album 2x platina voor verkoopcijfers boven de mijlpaal van 2,0 miljoen. De hoogste positie omvatte de tiende plek in de albumlijst.

In het Verenigd Koninkrijk ging het album 4x platina voor verkoopcijfers boven de mijlpaal van 1,1 miljoen. De hoogste positie omvatte de vijfde plek in de albumlijst.

In Australië ging het album 5x platina voor verkoopcijfers boven de 0,35 miljoen. De hoogste plaats van het album was de eerste plaats.

Volgens een redelijk nauwkeurige schatting liggen de totale verkoopcijfers rond de 6,8 miljoen wereldwijd.

Critici[bewerken]

Het album kreeg zowel zeer positieve als zeer negatieve recensies.

Allmusic gaf het album vier sterren en zei dat het album aan de hoge verwachtingen van Torn voldeed en dat de rest van het album gelijksoortig klinkt. Ze noemen Torn het beste nummer van het album maar ze noemen Big Mistake bijna net zo goed. Ze geven aan dat Natalie een eigen stijl heeft ook al valt ze in dezelfde categorie als Alanis Morissette, Sheryl Crow en Meredith Brooks. De recensent waardeert tevens haar unieke experimentele geluid (met betrekking tot de elektronische geluidseffecten).

Rolling Stone geeft het album twee sterren en noemt haar de meest recente en best aardige popmuzikant die net als Alanis Morissette klinkt. Volgens deze recensent is alleen Torn de moeite echt waard.

Twee voorkanten[bewerken]

Het album heeft twee verschillende voorkanten, waarvan de voorkant met een close-up van Natalie Imbruglia's gezicht verreweg de meest verspreide is. De reden voor deze haastige verandering van hoes was dat het succes van de single Torn vrij onverwacht kwam. Een close up van het gezicht van Natalie zou voor meer herkenning zorgen, zo werd geredeneerd. Dit was zo omdat de verdrietige gezichtsuitdrukking op de vernieuwde voorkant van de albumhoes en een momentopname uit de inmiddels beroemde videoclip van Torn heel overeenkomstig waren. Het moest de link tussen Torn en het album bespoedigen. De originele, moeilijker te verkrijgen hoes, laat verschillende reflecties van Natalie zien in een soort spiegels verspreid over een verlaten strand. De binnenkant van het album is bij beide versies hetzelfde, mogelijk door de haast om het album snel uit te brengen en het gebrek aan tijd dat daardoor was ontstaan om de rest van de binnenkant aan de nieuwe hoes aan te passen.

Oorspronkelijke tracklist[bewerken]

 1. Torn (4:04)
 2. One More Addiction (3:31)
 3. Big Mistake (4:33)
 4. Leave Me Alone (4:23)
 5. Intuition (3:53)
 6. Smoke (4:37)
 7. Pigeons and Crumbs (5:21)
 8. Don't You Think? (3:55)
 9. Impressed (4:48)
 10. Wishing I Was There (3:23)
 11. City (4:34)/City (9:34)
 12. Left of the Middle (3:47)

Bij deze oorspronkelijke tracklist hoort tevens de zeldzame voorkant.

Internationale tracklist[bewerken]

De meest voorkomende tracklist is als volgt:

 1. Torn (4:04)
 2. One More Addiction (3:31)
 3. Big Mistake (4:33)
 4. Leave Me Alone (4:23)
 5. Wishing I Was There (3:23)
 6. Smoke (4:37)
 7. Pigeons and Crumbs (5:21)
 8. Don't You Think? (3:55)
 9. Impressed (4:48)
 10. Intuition (3:53)
 11. City (4:34)/City (9:34)
 12. Left of the Middle (3:47)

Australische bonuseditie:

13. Tomorrow Morning (3:00)
14. Something Better (4:04)
15. Frightened Child (1:56)
16. Diving in the Deep End (3:54)
17. City" (Live in Barcelona) (5:14)

Japanse bonuseditie:

13. Frightened Child (1:56)
14. Diving in the Deep End (3:29)

Bij deze versies zijn de nummers 5 en 10 omgewisseld in vergelijking tot de oorspronkelijke editie. De exacte reden hiervoor is nooit duidelijk geworden, maar het had te maken met het besluit van Natalie en haar platenmaatschappij om Wishing I was There een toekomstige single te maken.

Overige tracks[bewerken]

De singles van het album hadden diverse extra nummers, bekend als B-nummers, die niet op de reguliere versie van het album te vinden zijn. Ze zijn later opgenomen of Natalie en haar team vonden het materiaal niet passend of kwalitatief niet goed genoeg om de albumtracklist te halen. Deze nummers zijn al volgt uitgebracht:

 1. Diving In The Deep End ("Torn")
 2. Frightened Child ("Torn")
 3. Sometimes ("Torn")
 4. Contradictions ("Torn")
 5. I've Been Watching You ("Big Mistake")
 6. Something Better ("Big Mistake")
 7. Tomorrow Morning ("Big Mistake")
 8. Why ("Wishing I Was There")

Alle overige opnamen uit dezelfde periode zijn:

 1. Never Tear Us Apart (een duet met de Britse zanger Tom Jones voor zijn album Reload uit 1999)
 2. Troubled By The Way We Came Together (een opname voor de soundtrack van de film Go uit 1999)
 3. Identify (Stigmata Soundtrack van de film Stigmata uit 1999)
 4. Torn (Mtv Unplugged Acoustic) ("Big Mistake")
 5. City (Live In Barcelona) (Exclusief Australische bonuseditie)

Diverse combinaties van de bovengenoemde nummers zijn in verschillende volgorden op bonusedities van Left of the Middle te vinden.