Legal thriller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een legal thriller is een subgenre van de thriller, waarin de spanningselementen van een thriller worden gecombineerd met een verhaallijn die in meerdere of mindere mate met het recht te maken heeft.

Er bestaat een zekere overlap met het subgenre van de misdaadroman. Toch is de legal thriller wezenlijk anders, omdat de focus zich meer richt op de werking van het rechtssysteem en juridische beroepen. Bovendien gaat een misdaadroman altijd over strafzaken en kan een legal thriller heel goed civielrechtelijke procedures tot onderwerp hebben.

Advocaten, rechters en andere juristen spelen belangrijke (hoofd)rollen, evenals juridische procedures. Het is een uitdaging voor een schrijver om het verhaal aan de ene kant geloofwaardig te houden, maar om aan de andere kant het lezerspubliek niet van zich te vervreemden door overmatig gebruik van juridisch jargon. Legal thrillers zijn meestal fictie, maar kunnen wel degelijk gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen.

Hoewel de legal thriller zich tot een subgenre met meerdere auteurs heeft ontwikkeld, is de belangrijkste en meest bekende auteur op dit gebied de Amerikaanse schrijver John Grisham.