Legging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luxe leggings

Een legging is een broek van fijn gebreide stof, die strak om het lichaam heen zit. Op straat worden ze vrijwel alleen door vrouwen gedragen, maar op sportgebied worden ze door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Leggings worden gemaakt van katoenen jersey, van viscose met elastan (95:5), nylon, polyester, wol en andere materialen. Vooral in de jaren 80 en 90 werden ze veel op straat gedragen en zelfs in grotere oplagen verkocht dan spijkerbroeken. Geleidelijk aan verdween de legging uit het straatbeeld en kwam men ze vrijwel alleen in combinatie met sport tegen. Sinds 2004 komt de legging echter weer sterk opzetten.[bron?] Behalve in de sport keert het kledingstuk weer veelvuldig terug op straat. Vaak worden ze door vrouwen in het uitgaansleven onder een rokje of een lange trui gedragen.

Leggings komen meestal ongeveer tot aan de enkels, maar ook 7/8 lengte komt voor en tot vlak over de knie vallend. Sokken worden soms over de leggings heen getrokken, in plaats van de legging over de sokken.