Legoland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Legoland
Ingang van Legoland Deutschland
Ingang van Legoland Deutschland
Locatie Billund, Vlag van Denemarken Denemarken
Opening 1968
Officiële website
Legoland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Legoland is een pretparkketen, bestaande uit acht themaparken rond het thema LEGO.

Geschiedenis[bewerken]

In 1968 werd in Billund (Denemarken) het eerste Legolandpark geopend. Dit themapark bestond in het begin uit een miniatuurwereld, volledig opgebouwd uit LEGO-steentjes. Er reden LEGO-treinen, LEGO-auto's en vliegtuigen en er waren veel bekende bouwwerken nagebouwd zoals de eifeltoren . Het park bleek een enorm succes: alleen al het eerste jaar kwamen er ruim een half miljoen bezoekers. In de daaropvolgende jaren groeide het park en intussen is het al achtmaal zo groot als oorspronkelijk.

Ondanks het aanvankelijke succes van het park in Billund, bleek het moeilijk om deze parken winstgevend te maken. In juni 2005 kocht de Blackstone Group, een investeringsbedrijf uit New York, 70% van de aandelen van de vier parken en bracht deze onder in de merknaam Merlin Entertainments Group. Het bedrijf LEGO behield 30% van de aandelen.

Legoland-parken[bewerken]

Later zijn er nog meer LEGO-parken bijgekomen.
Er zijn zes Legoland-parken geopend:

Te verwachten

Legoland Discovery Center[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Legoland Discovery Center voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 28 maart 2007 opende het eerste Legoland Discovery Center in Berlijn, sindsdien zijn er nog vier bij gekomen en worden er nog vier verwacht.

Gesloten

Attracties[bewerken]

In de parken van Legoland komen vele van LEGO gemaakte figuren, gebouwen, mensen, dieren en sprookjesfiguren voor. Onderdelen van de parken lijken soms op Madurodam of Mini-Europa, maar de maquettes zijn dan gebouwd van LEGO-steentjes. Niet alleen gebouwen en monumenten uit het land van herkomst zijn aanwezig, vaak zijn ook bekende gebouwen en wijken uit de hele wereld te zien. Ook spelen de parken in op nieuwsfeiten, zoals de Love Parade in Berlijn.

Naast Miniland bevinden zich in deze parken ook gewone attracties, die niet altijd van LEGO zijn gemaakt, zoals achtbanen of uitzichttorens.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]