Leidsch Schaakgenootschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leidsch Schaakgenootschap
Algemene gegevens
Opgericht 2 maart 1895
Plaats Vlag Leiden Leiden
Sportruimte Leids Denksportcentrum
Bond KNSB
Sport(en) Schaken
Aantal leden 100
Homepage http://www.lsg-leiden.nl
Portaal  Portaalicoon   Sport

Leidsch Schaakgenootschap (LSG) is een schaakvereniging uit de Nederlandse stad Leiden. De vereniging is opgericht op 2 maart 1895. LSG speelt op het hoogste schaakniveau van Nederland (de Meesterklasse).

Successen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979/80 werd LSG kampioen van de 1e klasse en mocht daarom promoveren naar de Meesterklasse. In 1996/97 werd LSG 3e in de Meesterklasse, het op een na beste resultaat ooit van een Leidse club in de hoogste klasse (Meesterklasse en de voorloper de Hoofdklasse). In 1966/67 wist Philidor Leiden immers tweede te worden in de Hoofdklasse[1].

In 2006/07 werd LSG 2 kampioen van de 1e klasse en ging het samen met LSG 1 in de Meesterklasse spelen, LSG 1 werd 6e en LSG 2 werd puntloos 10e (laatste) en degradeerde. LSG deed in 2008 mee aan de Europa cup voor clubs, de club eindigde op de 44e plaats met 6 punten uit 7 wedstrijden. Onder andere CE Monaco en het Deense Schaakklubben werden verslagen.

In het seizoen 2017/2018 werd LSG (inmiddels met de sponsortoevoeging IntelliMagic) kampioen van de Nederlandse Meesterklasse. LSG prolongeerde de titel in het seizoen 2018/2019.

Noteboom toernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Het LSG organiseert sinds 1936 elk jaar een toernooi ter herdenking van Daniël Noteboom. Dit toernooi is mede door de inzet van Max Euwe ingesteld, die tevens de winnaar is geweest van het 1e toernooi. De laatste jaren wordt dit toernooi gespeeld als Zwitsers (Carnavals) weekend toernooi.

Bekende LSG-ers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • LSG, homepage Leidsch Schaakgenootschap.