Leidsche Rijn (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leidsche Rijn
Wijk van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 09 Leidsche Rijn.svg
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Oppervlakte 2500 ha (wijk: 2100 ha)  
Inwoners 30.084 (2015)
Overig
Postcode(s) 3543 - 3546
Website http://www.leidscherijn.nl/
Het voormalig informatiecentrum aan de Verlengde Vleutenseweg.
De voormalige Rode Doos was de vervangende locatie voor Muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn (2008)

Leidsche Rijn is een wijk in Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De wijk Leidsche Rijn maakt samen met de wijken Vleuten en De Meern onderdeel uit van het stadsdeel Leidsche Rijn.

De naam is afgeleid van de Leidse Rijn, die door het zuiden van de wijk stroomt. Het gebied was voor het grootste deel voor 1 januari 2001 een deel van de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Had Leidsche Rijn op 1 januari 2007 nog officieel 16.579 inwoners, begin 2015 (bron: gem. Utrecht) woonden er al 30.084 mensen, en dat aantal is nog altijd snel stijgende. In 2015 telt het stadsdeel Leidsche Rijn 70.000 inwoners. In de toekomst groeit dit naar de 100.000 inwoners.

Leidsche Rijn is sinds 2006 de grootste nieuwbouw- en Vinex-locatie van Nederland. Het gehele project, inclusief de nieuwbouwlocaties die onder de wijk Vleuten-De Meern vallen, heeft een oppervlakte van ± 2500 hectare (5×5 km).

Wijkwethouder is sinds 2014 Victor Everhardt (D66). Hij is tevens eerste locoburgemeester van de stad Utrecht.

Buurten[bewerken]

Buurten van de wijk Leidsche Rijn[bewerken]

Buurten van de wijk Vleuten-De Meern[bewerken]

Delen van de wijk Vleuten-De Meern horen ook tot de nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn, maar niet tot de wijk Leidsche Rijn. Vleuten-De Meern kent de volgende subwijken en buurten:

Natuur en recreatie[bewerken]

In Vleuten-De Meern is een groot park aangelegd: het Máximapark (voorheen Leidsche Rijn Park). Tevens is op het dak van de A2, die langs Leidsche Rijn loopt, het Willem-Alexander Park aangelegd.

De Haarrijnseplas ligt ook in Vleuten-De Meern. De Strijkviertelplas ligt net binnen Leidsche Rijn. Beiden werden aangelegd als waterbuffer in het kader van 'Nederland leeft met water'. Naast de functie van waterbuffer, dienen de plassen ook voor recreatie en als ecologische verbindingszone. Ook zal de Vikingrijn aangelegd worden als watergang.

Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn in hoger gelegen delen van Leidsche Rijn onder andere wadi's toegepast.[1]

Kunst in de openbare ruimte[bewerken]

Beyond is het meerjarige kunstproject voor Leidsche Rijn. De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) een scenario ontwikkeld dat de komst van kunst in de openbare ruimte koppelt aan de stedenbouwkundige ontwikkeling van Leidsche Rijn. Het scenario Beyond heeft Leidsche Rijn tegelijkertijd als werkterrein en als uitgangspunt. De kunst legt een relatie met de architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Kunstenaars reageren op specifieke ontwikkelingen in Leidsche Rijn en, meer in het algemeen, op het fenomeen nieuwbouwlocatie. Beyond ging in 2002 van start met blijvende kunstwerken en tijdelijke projecten.

Archeologie[bewerken]

In Leidsche Rijn is langs de oude Rijnloop een Romeins fort (zie artikel castellum Fletio) gevonden, evenals de limesweg die dit fort met de andere forten verbond. Dit fort wordt nu nagebouwd op zijn oorspronkelijke positie. Er zijn ook enkele wachttorens teruggevonden. Naast de forten en langs de wegen bevonden zich kampdorpen (vici)/nederzettingen met lokale bevolking die dienstbaar was aan de in deze forten gelegerde Romeinse soldaten. Ook is er een Romeins badhuis teruggevonden. Van de losse vondsten uit die tijd is die van een soldatenhelm het meest bijzonder.

Openbaar vervoer[bewerken]

Leidsche Rijn heeft drie treinstations: station Vleuten, station Utrecht Terwijde en station Utrecht Leidsche Rijn. De stations liggen aan de spoorlijn Utrecht - Rotterdam, die ter behoeve van de nieuwe wijk op een verhoogd talud heraangelegd is. De spoorlijn is tegelijkertijd viersporig gemaakt tussen Woerden en de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Leidsche Rijn wordt momenteel door dertien U-OV-buslijnen aangedaan, namelijk:

 • Lijn 10 (Station Lunetten - Kanaleneiland - Station Leidsche Rijn - Leidsche Rijn Ziekenhuis v.v.), maandag t/m vrijdag overdag
 • Lijn 19 (Centraal Station - Leidsche Rijn v.v.), maandag t/m zaterdag
 • Lijn 24 (Centraal Station - Kanaleneiland - Busstation De Meern-Oost v.v.), maandag t/m zaterdag
 • Lijn 26 (Centraal Station - Langerak - Station Terwijde - Vleuterweide v.v.)
 • Lijn 27 (Busstation De Meern-Oost - Parkwijk - Centraal Station v.v.), spitsbus
 • Lijn 28 (De Uithof - Rijnsweerd - Centrum - Centraal Station - Parkwijk - Busstation De Meern-Oost - Veldhuizen - Vleuterweide - Station Vleuten v.v.)
 • Lijn 29 (Centraal Station - Papendorp v.v.), maandag t/m vrijdag overdag
 • Lijn 30 (De Uithof - Overvecht - Zuilen - Station Leidsche Rijn - Leidsche Rijn Ziekenhuis v.v.), maandag t/m vrijdag overdag
 • Lijn 39 (Centraal Station - Terwijde - Station Maarssen v.v.)
 • Lijn 48 (Station Houten - Nieuwegein - Papendorp - Station Leidsche Rijn - Leidsche Rijn Ziekenhuis - Lage Weide - Station Maarssen v.v.), maandag t/m vrijdag overdag
 • Lijn 125 (Ringlijn Station Vleuten - Vleuten De Tol)
 • Lijn 126 (Busstation De Meern-Oost - Vleuten De Tol - Station Maarssen v.v.), maandag t/m vrijdag overdag
 • Lijn 127 (Station Vleuten - Haarzuilens - Kockengen v.v.)

Ook enkele streeklijnen van Connexxion en Arriva doen Leidsche Rijn aan:

 • Lijn 102/103 (Centraal Station - Papendorp - Busstation De Meern-Oost - Veldhuizen - Harmelen - Station Woerden v.v.)
 • Lijn 107 (Centraal Station - Papendorp - Busstation De Meern-Oost - Montfoort - Oudewater - Station Gouda v.v.)
 • Lijn 195/295 (Centraal Station - Papendorp - Schoonhoven - Rotterdam Capelsebrug v.v.)
 • Lijn 207 (Centraal Station - Papendorp - Montfoort - Oudewater v.v.)

Informatiecentrum[bewerken]

Het Informatiecentrum Leidsche Rijn werd na juli 2011 verpacht voor religieuze voorzieningen met aanvullende functies. Het was voor het eerst in Nederland dat een gemeente een object verpacht voor specifiek religieuze functies. Omwonenden betwijfelden de legaliteit van deze zet.

In Juli 2012 werd het gebouw verkocht met als nieuwe bestemming sport, lichte horeca, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.[2]

Rode Doos[bewerken]

Tussen 2007 en 2014 stond aan de rand van deze wijk vanwege de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg een tijdelijk rood gebouw waarin in deze periode de grote concerten van dit muziekcentrum werden gegeven. Dit gebouw met de naam "Vredenburg Leidsche Rijn" had de bijnaam "de Rode Doos". Het was als het ware de "Grote Zaal" van Muziekcentrum Vredenburg. Kleinere concerten van Vredenburg werden in deze periode gegeven in het Leeuwenbergh Gasthuis in het centrum van Utrecht.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 • Voor bovenstaand artikel of een oudere versie hiervan is gebruikgemaakt van de website van de gemeente Utrecht [1]