Leidsekade (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leidsekade
Huizen aan de Leidsekade
Geografische informatie
Locatie       Lombok (Utrecht)
Begin 1e Kanonstraat, 2e Jan Pieterszoon Coenstraat
Eind 1e Timorkade, 2e Billitonkade
Lengte 1e ca. 250 en het 2e ca. 400 meter
Algemene informatie
Aangelegd in 1880-1890
Bestrating klinkers
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Leidsekade is een straat in de Nederlandse stad Utrecht. De straat bestaat uit twee delen, het eerste ter hoogte van het Westplein vanaf de Kanonstraat tot de Timorkade en Halmaherastraat, het tweede gedeelte vanaf de Jan Pieterszoon Coenstraat tot de Billitonkade.

De straat is omstreeks 1890 aangelegd als deel van de toen nieuwe wijk Lombok, lopend langs de Leidse Rijn aan de overzijde van de Leidseweg.

Het oorspronkelijk plan om de straat langs de gehele oever aan te leggen is nooit voltooid. Op Leidsekade 30 aan de Damstraat-kant bevond zich het complex van de Lood- en Zinkpletterij Hamburger.[1] Zowel de vroegere firma Hamburger alsook de houtzaagmolen De Ster die er nog steeds is hebben de Leidsekade in twee delen gedeeld. Toen uiteindelijk in 1986 het voormalige Hamburgerterrein met woningen bebouwd werd, kreeg dit deel de naam Timorkade.

De oude Dambrug aan de Leidsekade[2] hoek Damstraat over de Leidse Rijn heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe brug.[3] Aan het tweede deel liggen de Jan Pieterszoon Coenbrug (gemeentemonument) en Abel Tasmanbrug (rijksmonument).

Zie de categorie Leidsekade (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.