Lely (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lely
Lely (bedrijf)
Oprichting 1948
Sleutelfiguren Alexander van der Lely, CEO
Hoofdkantoor Maassluis
Werknemers 1.200 (2017)
Producten robotica en datasystemen voor het melkveebedrijf
Omzet €502 miljoen (2016)
Website Lely.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Lely is een Nederlandse producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij, gevestigd in Maassluis. Het bedrijf produceert voornamelijk machines voor de melkvee-industrie, waaronder volautomatische melkrobots[1], voeder- en mestrobots.

Met het hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van Lely Center-vestigingen voor verkoop en service op maat is de Lely Groep actief in meer dan veertig landen en biedt het werk aan zo’n 1.200 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

Lely werd opgericht in Maassluis in 1948 door de broers Cornelis en Arij van der Lely,[2] en richtte zich in eerste instantie op onderzoek en ontwikkeling. Het eerste octrooi werd openbaar gemaakt op 15 september 1948, en daarna zijn er velen gevolgd. Een bedrijf als Vicon heeft op basis van deze ontwerpen eigen producten ontwikkeld, en op de markt gebracht.

In 1953 wordt het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap. Begin jaren 1960 ontwikkelen en fabriceren Lely van landbouwmachines, hydraulische apparatuur tot voorgefabriceerde woningen.[3] Eind jaren 1980 behoorde Lely met Vicon uit Nieuw Vennep en PZ Zweegers & Zonen uit Geldrop tot de drie producenten van landbouwwerktuigen, die de Nederlandse landbouwmachine-industrie domineerden.[4] In het nieuwe millennium is de Lely Groep verder uitgegroeid.

Tijdlijn[bewerken]

 • 1958 : De eerste landbouwmachines waren de Lely eenschijf-kunstmeststrooier
 • 1965 : De Lely Lotus haaktand, die het gewas sneller en schoner keert
 • 1968 : De Lelyterra rotorkopeg, die de grond niet omkeert, en het zaaigoed in een warm zaaibed laat liggen
 • 1970 : De Lely Hydro 90 gepresenteerd, een tractor met een 87 PK sterke zescilinder MWM-dieselmotor met een inhoud van 4,5 liter. De tractor beschikt ook over een hydrostatische aandrijving. Van dit model werd een productie opgezet, maar na zeven stuks stopgezet. Ook werd er een sterkere variant gepresenteerd, de Lely Hydro 150 ditmaal met een Fordmotor.
 • 1976 : In de vestiging in de Verenigde Staten werd een prototype gemaakt van een tractor met twee motoren, waarbij één van de motoren bij lichtere werkzaamheden kon worden afgezet om zodoende brandstof te besparen.
 • 1983 : Het modulaire maaibalksysteem, die veel minder tandwielen dan andere maaibalken bevat, waardoor het een hoger rendement had, wat tot aanzienlijke brandstofbesparing leidde.[5]
 • 1992 : In dit jaar werd er een prototype van de Lely Astronaut melkrobot geïntroduceerd. Inmiddels zijn er verschillende vernieuwde versies uitgebracht.
Lely Astronaut Melkrobot.
 • 1995 : De officiële productie van de Lely Astronaut wordt gestart.
 • 1997 : De Lely Lotus 1325 haaktandschudder wordt geïntroduceerd
 • 2005 : De Lely Astronaut A3 komt in productie, met het geavanceerdere systeem wordt het melken met een melkrobot betrouwbaarder. De Lely Discovery is een robot die in een koeienstal over de mestroosters rijdt om mest door de roosters te duwen.
 • 2008 : De Lely Juno wordt geïntroduceerd, deze robot duwt het voer van het vee naar het voerhek zodat het vee weer bij het voer kan.
 • 2009 : De Lely Welger RPC445 Tornado is een ronde balenpers met een volledig variabele perskamer, hierdoor kunnen balen van verschillende formaten worden geperst.
 • 2010 : De Lely Astronaut A4 komt in productie en maakt gebruik van een centraal vacuümsysteem voor maximaal twee melkrobots.
 • 2012 : Lely komt met een nieuwe robot, dit keer de Lely Vector. De Vector is een geautomatiseerd voersysteem waardoor vee, zolang de voorraad niet op is, vers voer kan krijgen.
 • 2014 : Lely introduceert een concept genaamd Lely Welger Continuous Baling concept. Dit is een ronde balenpers, waarbij de tractor niet stil hoeft te staan om een baal te lossen.
 • 2017 : Lely verkoopt haar grasland-divisie aan het Amerikaanse bedrijf AGCO Corporation en richt zich voortaan op het ontwikkelen van robots en datasystemen voor het melkveebedrijf.
 • 2018 : Lely viert haar 70 jarig bestaan en introduceert een nieuwe melkrobot (Lely Astronaut A5) en een nieuwe voeraanschuifrobot (Lely Juno).

Galerie[bewerken]

Organisatie[bewerken]

Lely is tegenwoordig actief in zo'n veertig landen en omvat een aantal dochterondernemingen. In Nederland zijn dat de internationale moedermaatschappij Lely Holding in Maassluis, alsmede de bedrijven Lely Industries, Lely International, Lely Technologies en Octrooibureau Van der Lely.

De huidige CEO is Alexander van der Lely, een zoon van Cornelis. Het bedrijf heeft wereldwijd 1.200 werknemers in dienst (november 2017). In 2016 had het een omzet van 502 miljoen euro. De belangrijkste concurrent is het Zweedse bedrijf DeLaval. De concurrentiestrijd tussen beide bedrijven wordt ook weleens rood (Lely) tegen blauw (DeLaval) genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]