Lely (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lely
Lely (bedrijf)
Oprichting 1948
Sleutelfiguren Alexander van der Lely, CEO
Hoofdkantoor Maassluis
Werknemers 2.000 (2012)
Omzet €502 miljoen (2016)
Website Lely.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Lely is een Nederlandse producent van landbouwwerktuigen gevestigd in Maassluis. Dit agrotechniekbedrijf produceert voornamelijk machines voor de vee-industrie, zoals voeder- en melkmachines, waaronder volautomatische melkrobots[1] en grasmaaimachines voor weilanden.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Lely werd opgericht in Maassluis in 1948 door de broers Cornelis en Arij van der Lely.[2] In 1953 wordt het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap. Begin jaren 1960 ontwikkelen en fabriceren Lely van landbouwmachines, hydraulische apparatuur tot voorgefabriceerde woningen.[3] Hiernaast werkte Lely aan onderzoek en ontwikkeling. Het eerste octrooi werd openbaar gemaakt op 15 september 1948, en daarna zijn er velen gevolgd. Een bedrijf als Vicon heeft op basis van deze ontwerpen eigen producten ontwikkeld.

Het bedrijf[bewerken]

Eind jaren 1980 behoorde Lely met Vicon uit Nieuw Vennep en PZ Zweegers & Zonen uit Geldrop tot de drie producenten van landbouwwerktuigen, die de Nederlandse landbouwmachine-industrie domineerden.[4] In het nieuwe millennium is de Lely Groep verder uitgegroeid.

Geschiedenis[bewerken]

1958[bewerken]

De eerste succesvolle landbouwmachines waren de Lely eenschijfkunstmeststrooier

1965[bewerken]

De Lely Lotus haaktand, die het gewas sneller en schoner keert

1968[bewerken]

De Lelyterra rotorkopeg, die de grond niet omkeert, en het zaaigoed in een warm zaaibed laat liggen

1983[bewerken]

Het modulaire maaibalksysteem, die veel minder tandwielen dan andere maaibalken bevat, waardoor het een uitzonderlijk hoog rendement had, wat tot aanzienlijke brandstofbesparing leidde.[5]

1970[bewerken]

De Lely Hydro 90 gepresenteerd, een tractor met een 87 PK sterke zescilinder MWM-dieselmotor met een inhoud van 4,5 liter. De tractor beschikt ook over een hydrostatische aandrijving. Van dit model werd een productie opgezet, maar na zeven stuks stopgezet.

Ook werd er een sterkere variant gepresenteerd, de Lely Hydro 150 ditmaal met een Fordmotor.

1976[bewerken]

In de vestiging in de Verenigde Staten werd een prototype gemaakt van een tractor met twee motoren, waarbij één van de motoren bij lichtere werkzaamheden kon worden afgezet en daarmee brandstof besparen.

1992[bewerken]

In dit jaar werd er een prototype van de Lely Astronaut melkrobot geïntroduceerd. Inmiddels zijn er verschillende verbeterde versies uitgebracht. Zo kan bij de A4 melkrobot de koe rechtdoor lopen bij het verlaten van de melkrobot, in plaats van dat de koe een bocht moet maken.

1995[bewerken]

De officiële productie van de Lely Astronaut wordt gestart.

1997[bewerken]

De Lely Lotus 1325 haaktandschudder wordt geïntroduceerd

2005[bewerken]

De Lely Astronaut A3 komt in productie, met het geavanceerdere systeem wordt het melken met een melkrobot betrouwbaarder

De Lely Discovery is een robot die in een koeienstal over de mestroosters rijdt om mest door de roosters te duwen. Dit resulteert in een gezondere en schonere veestapel op het gebied van klauwgezondheid.

2008[bewerken]

De Lely Juno wordt geïntroduceerd, deze robot duwt het voer van het vee naar het voerhek zodat het vee weer bij het voer kan.

2009[bewerken]

De Lely Welger RPC445 Tornado is de eerste ronde balenpers met een volledig variabele perskamer, hierdoor kunnen balen van verschillende formaten worden geperst.

2010[bewerken]

De Lely Astronaut A4 komt in productie en maakt gebruik van een centraal vacuümsysteem voor maximaal twee melkrobots.

2012[bewerken]

Lely komt met een nieuwe robot, dit keer de Lely Vector. De Vector is een geautomatiseerd voersysteem waardoor vee, zolang de voorraad niet op is, vers voer kan krijgen.

2014[bewerken]

Lely introduceert een concept genaamd Lely Welger Continuous Baling concept. Dit is een ronde balenpers, waarbij de tractor niet stil hoeft te staan om een baal te lossen.

Onbekend jaartal[bewerken]

Een zeswielige variant werd ontwikkeld, dit bleef slechts bij een prototype.

Organisatie[bewerken]

Lely is tegenwoordig actief in zo'n 60 landen en omvat een groot aantal dochterondernemingen. In Nederland zijn dat de internationale moedermaatschappij Lely Holding in Maassluis, alsmede de bedrijven Lely Industries, Lely West, Lely Technologies en Octrooibureau Van der Lely.

De huidige CEO is Alexander van der Lely, een zoon van Cornelis. Het bedrijf heeft wereldwijd 1.200 werknemers in dienst (mei 2008). In 2007 had het een omzet van 273 miljoen euro. De belangrijkste concurrent is het Zweedse bedrijf DeLaval. De concurrentiestrijd tussen beide bedrijven wordt ook weleens rood (Lely) tegen blauw (DeLaval) genoemd.

Het bedrijf heeft ook een aantal verkooppunten in verschillende landen, de zogenaamde Lely Centers, waar via een franchiseformule producten en diensten voor melkveehouders verkocht worden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]