Lemelerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lemelerveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lemelerveld (Overijssel)
Lemelerveld
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dalfsen Dalfsen
Coördinaten 52° 27′ NB, 6° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,0 km²
Inwoners (1-1-2018) 4.629[1] (kern+buitengebied)
Overig
Postcode 8151-8153
Netnummer 0572
Belangrijke verkeersaders N348
Detailkaart
Locatie in de gemeente Dalfsen
Locatie in de gemeente Dalfsen
Foto's
Natuurgebied Lemelerveld
Natuurgebied Lemelerveld
Lemelerberg
Lemelerberg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lemelerveld is een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt in de gemeente Dalfsen. De naam komt van het oostelijker gelegen dorp Lemele. Het Kroonplein vormt het middelpunt van het dorp. In het dorp spreken veel inwoners het Sallands dialect.

Historie[bewerken]

Het dorp Lemelerveld is ontstaan doordat de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek zich in 1854 vestigde aan het pas gegraven Overijssels Kanaal in een streek waar nieuwe landbouwgronden waren ontgonnen.

Van 1910 tot 1935 had het dorp een station aan de spoorlijn Deventer - Ommen van de OLDO. Vanaf het station was er een spooraansluiting naar de suikerfabriek en de haven aan het kanaal.

Lemelerveld ontwikkelde zich tot een centrum voor aan- en afvoer van vooral agrarische producten. Het belangrijkste bedrijf en grootste werkgever in de omgeving bleef tot de sluiting in 1917 de suikerfabriek. Er kwamen ook andere industriële activiteiten. Met het toenemen van de werkgelegenheid groeide het dorp en werden scholen en kerken gesticht. Lemelerveld kent van oudsher drie kerken: een rooms-katholieke, een Nederlandse hervormde en een vrijgemaakt gereformeerde.

Tot 1997 behoorde alleen de westelijke helft van het dorp bij de gemeente Dalfsen, de oostelijke helft hoorde bij Ommen en enkele buitengebieden bij Heino en Raalte. Ter herinnering aan de vroegere bestuurlijke indeling van Lemelerveld is er het kunstwerk "De Kruiskuil" dat op het voormalige viergemeentenpunt staat. In 1994 vond er hierover een referendum plaats. Waarbij de uitslag was, dat de meerderheid van de Lemelerveldse bevolking de toenmalige situatie liever gehandhaaft zag. De uitslag was namelijk als volgt: 49% voor en 51% tegen.

Bereikbaarheid[bewerken]

Lemelerveld is gelegen halverwege Raalte en Ommen aan de N348. Voorheen was Lemelerveld gelegen aan de spoorlijn Deventer - Ommen. Na de opheffing van deze spoorlijn is het dorp voor openbaar vervoer afhankelijk geworden van het busvervoer. Met het openbaar vervoer is Lemelerveld te bereiken met lijn 167 (Zwolle - Dalfsen - Lemelerveld; doordeweeks elk uur) en buurtbus 567 (Lemelerveld - Raalte). Deze laatste rijdt ook op zaterdag (eveneens 1x per uur). 's Avonds en op zondag is er geen busverbinding van/naar Lemelerveld.

Sport en recreatie[bewerken]

 • Buitenzwembad het Heidepark[2]
 • Voetbalvereniging VV Lemelerveld
 • Zweefvliegvereniging Aero Club Salland
 • Tennisvereniging Lemelerveld
 • Handbalvereniging LHC
 • Volleybalvereniging De Bevers
 • Muziekvereniging Polyhymnia
 • Scoutingvereniging De Verbinding
 • Carnavalsvereniging De Sprokkelaars
 • Paardensportvereniging PSV Lemelerveld
 • Tractorpulling team Black Cat

Media[bewerken]

Sinds 2004 beschikt Lemelerveld over een eigen website. Deze komt tegemoet aan de contactbehoefte in het dorp en verzorgt onder de naam www.sukerbiet.nl de lokale nieuwsvoorziening.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]