Lemelerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lemelerveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lemelerveld (Overijssel)
Lemelerveld
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dalfsen Dalfsen
Coördinaten 52° 27′ NB, 6° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,0 km²
Inwoners (14-6-2015) 4710
Overig
Postcode 8151-8153
Netnummer 0572
Belangrijke verkeersaders N348
Detailkaart
Locatie in de gemeente Dalfsen
Locatie in de gemeente Dalfsen
Foto's
Natuurgebied Lemelerveld
Natuurgebied Lemelerveld
Lemelerberg
Lemelerberg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lemelerveld is een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt in de gemeente Dalfsen. De naam komt van het oostelijker gelegen dorp Lemele. Het Kroonplein vormt het middelpunt van het dorp. In het dorp spreken veel inwoners het Sallands dialect.

Historie[bewerken]

Het dorp Lemelerveld heette aanvankelijk Dalmsholte, wat afgeleid is van de Marke Dalmsholt. Deze woeste gronden werden bewoond door enkele landarbeiders. In het jaar 1854 ontstond er veel groei door een fabrikant, die er de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek opzette. Aanleiding was het net gegraven Overijssels Kanaal Zwolle – Vroomshoop, dat bij Lemelerveld een aftakking heeft richting Raalte en Deventer en de pas ontgonnen landbouwgronden in de regio.

Lemelerveld onderscheidt zich ten opzichte van andere Sallandse dorpen door haar ontstaansgeschiedenis. Het dorp is opgebouwd door mensen uit verschillende windstreken, waardoor de mentaliteit niet alleen typisch Sallands is maar ook wordt gekenmerkt door invloeden van buitenaf.

Vanaf 1910 liep de spoorlijn Deventer - Ommen langs het dorp en kwam er een station. Dit was in gebruik tot 1935. In 1940 is het stationsgebouw gesloopt. Deze OLDO spoorlijn en het voor die tijd drukke station Lemelerveld, is mede betaald door de oprichter van de suikerfabriek. Het was naast 12000 passagiers per jaar dan ook in gebruik als goederenoverslag richting de haven aan het Overijssels Kanaal.

Lemelerveld ontwikkelde zich tot een centrum voor de aan- en afvoer van vooral agrarische producten. Het belangrijkste bedrijf en grootste werkgever in de omgeving bleef tot de sluiting in 1917 de suikerfabriek. Wel kwamen er ook andere industriële activiteiten. Met het toenemen van de werkgelegenheid groeide ook het dorp en werden scholen en kerken gesticht. Lemelerveld kent van oudsher drie kerken: een rooms-katholieke, een Nederlandse hervormde en een vrijgemaakt gereformeerde.

In de loop van de tijd is het dorp erg veranderd. De kanalen worden niet meer gebruikt voor de scheepvaart maar voor recreatie binnen het dorp. De meeste bruggen en sluizen zijn gesloopt en de spoorlijn werd een verkeersweg. Ook zijn er nieuwe bruggen in moderne stijl voor teruggekomen zoals de Driepuntbrug, de Sukerbietenbrug als vervanger van het oude viaduct en de Ellenbroeksbrug die in het centrum zichtbaar gemaakt is met muurtjes.

Tot 1997 behoorde de westelijke helft van het dorp tot de gemeente Dalfsen, de oostelijke helft tot de gemeente Ommen en enkele buitengebieden tot de gemeenten Heino en Raalte. Aan deze situatie kwam een einde toen het dorp, nadat een referendum was gehouden, in zijn geheel tot de gemeente Dalfsen ging behoren, ondanks dat de meerderheid van de bevolking dit niet wilde. De uitslag van het referendum was: voor: 49%, tegen: 51%. Ter herinnering aan de vroegere bestuurlijke indeling van Lemelerveld is er het kunstwerk "De Kruiskuil" dat herinnert aan de tijd (tot 1997) dat Lemelerveld bij vier gemeenten (Raalte, Heino, Dalfsen en Ommen) behoorde en op het enige viergemeentenpunt binnen Nederland stond. De vier schijven van het kunstwerk symboliseren de vier gemeenten die lange tijd samen een vinger in de Lemelerveldse pap hadden.

Sinds enkele jaren is het beleid in Lemelerveld erop gericht om kwaliteit en samenhang in het dorp steeds verder te vergroten. Een aanzet hiervoor is gegeven met de herinrichting van het Kroonplein en de in 2014 opgestelde Kanaalvisie.

Bereikbaarheid[bewerken]

Lemelerveld is gelegen halverwege Raalte en Ommen aan de N348. Voorheen was Lemelerveld gelegen aan de Spoorlijn Deventer - Ommen. Na de opheffing van deze spoorlijn is het dorp voor openbaar vervoer afhankelijk geworden van het busvervoer. Met het openbaar vervoer is Lemelerveld te bereiken met lijn 162 (Dalfsen-Lemelerveld-Raalte; doordeweeks elk uur). Zaterdags is er geen busverbinding naar Lemelerveld.

Sport en recreatie[bewerken]

 • Buitenzwembad het Heidepark[1]
 • Voetbalvereniging VV Lemelerveld
 • Zweefvliegvereniging Aero Club Salland
 • Tennisvereniging Lemelerveld
 • Handbalvereniging LHC
 • Volleybalvereniging De Bevers
 • Muziekvereniging Polyhymnia
 • Scoutingvereniging De Verbinding
 • Carnavalsvereniging De Sprokkelaars
 • Paardensportvereniging PSV Lemelerveld
 • Tractorpulling team Black Cat

Media[bewerken]

Sinds 2004 beschikt Lemelerveld over een eigen website. Deze komt tegemoet aan de contactbehoefte in het dorp en verzorgt onder de naam www.sukerbiet.nl de lokale nieuwsvoorziening.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]