Lemmet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het blad van een zwaard, zie Zwaard (wapen).

Het lemmet is het gedeelte van een mes (of steekwapen) waarmee gesneden wordt.

Het deel waar men het mes beetpakt (het handvat) wordt heft genoemd. Aan het lemmet zit in het heft een lange pen, die de doorn of angel wordt genoemd.

Het lemmet van een zwaard, sabel, degen of bajonet wordt ook kling genoemd.

Verschillende vormen[bewerken]

Enkele typen lemmeten

Afhankelijk van het gebruik van het mes heeft het lemmet een andere vorm. Enkele bekende vormen worden hieronder genoemd. De cijfers verwijzen naar de afbeelding.

  • S1: Een normaal lemmet heeft een gebogen rand en rechte rug. Het mes is zwaar en sterk voor zijn grootte. Door de gebogen vorm komt de kracht op een klein deel van het lemmet, waardoor het snijden gemakkelijker is. Dit mes kan zowel hakken als snijden.
  • S2: Een trailing-point-lemmet is sterk gebogen. Dergelijke messen worden voor het villen van dieren gebruikt.
  • S3: Een drop-point-lemmet loopt naar de punt toe symmetrisch weg en is vrij breed. Zwitserse legerzakmessen hebben vaak drop-point-lemmeten.
  • S4: Een clip-point-lemmet lijkt op een lemmet van een normaal mes. De bovenkant van het lemmet loopt naar de punt toe omlaag. Het snijgedeelte loopt naar de punt toe iets omhoog.
  • S5: Een schapenpootmes heeft een lemmetrug die bol naar de punt toe loopt. Het snijvlak is recht. Messen met een schapenpootlemmet werden oorspronkelijk gemaakt om de hoeven van schapen te trimmen.
  • S6: Een Wharncliffe-lemmet heeft een vergelijkbaar profiel als het schapenpootmes, maar de kromming van de achterkant begint dichter bij de handgreep en is geleidelijker. Het lemmet is veel dikker dan bij een mes van vergelijkbare omvang. Deze Wharncliffe-messen werden gebruikt door zeilers, omdat de vorm zodanig was dat verwonding klein was bij een plotselinge beweging van het schip.
  • S7: Een speypoint-lemmet heeft een enkele scherpe rechte rand die sterk omhoog krult. Het werd ooit gebruikt voor castratie van vee en nu voor het villen van pelsdieren.

Daarnaast kan de snede van het lemmet blank (glad) of gekarteld zijn.

Galerij[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek