Lemony Snicket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handtekening

Lemony Snicket, pseudoniem van Daniel Handler (San Francisco, 28 februari 1970) is een Amerikaans auteur en scenarioschrijver. Hij is de schrijver van de serie A Series of Unfortunate Events (Ellendige avonturen).

Lemony Snicket is tevens een personage in de verhalen. Hier is hij een paranoïde schrijver die in zijn boeken alle moeilijke woorden omstandig uitlegt. Zijn manier van schrijven is humoristisch: als hij eenmaal begonnen is over een "saai" onderwerp te schrijven gaat hij er heel lang op door.

Boeken[bewerken]

Ellendige avonturen (A Series of Unfortunate Events)[bewerken]

Ellendige avonturen gaat over drie kinderen (Violet, Claus en Roosje Baudelaire) die na een brand hun ouders kwijt raken. Ze worden ondergebracht bij Graaf Olaf, die alleen maar op hun fortuin uit is. Als hij de voogdij kwijt raakt blijft hij de kinderen achtervolgen, in verschillende vermommingen. De kinderen komen te weten over een geheime organisatie: V.B.A en onderzoeken het mysterie.

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel lijst van boeken van Ellendige avonturen

De serie bestaat uit 13 boeken:

Nog niet verschenen in het Nederlands:

  • 12. The Penultimate Peril, 2005
  • 13. The End, 2006

Uitgeverij Ploegsma heeft te kennen gegeven dat de laatste twee delen om economische reden niet vertaald zullen worden.

Ook heeft Lemony Snicket het boek The Unauthorized Autobiography, waarin meer over de schrijver staat, en andere dingen die met de boeken te maken hebben.

In al de boeken in deze serie staat op de eerste bladzijde dat het boek geschreven is voor Beatrice. Hij betrekt deze vrouw veel in zijn boeken. Tot en met het twaalfde boek is er nog steeds een groot mysterie achter Beatrice. Sinds kort is er in Amerika een boek uit dat The Beatrice letters heet. Hierin staat meer over het dertiende boek (The End) en meer informatie over deze Beatrice.

De verkeerde vragen (All The Wrong Questions)[bewerken]

  • 1. Wie is dat op dit uur? (Who Could That Be At This Hour?, 2012)

Nog niet verschenen in het Nederlands:

  • 2. When Did You See Her Last? (2013)
  • 3. Shouldn't You Be in School? (2014)
  • File Under: 13 Suspicious Incidents (2014)

Externe link[bewerken]