Leon Senf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leon Senf
Zelfportret, waarschijnlijk uit 1931
Persoonsgegevens
Volledige naam Leonardus Johannes Senf
Geboren Delft, 11 maart 1860
Overleden Alkmaar, 3 september 1940
Beroep(en) schilder, plateelschilder, ontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Leonardus Johannes (Leon) Senf (Delft, 11 maart 1860Alkmaar, 3 september 1940) was een Nederlands plateelschilder en ontwerper, werkzaam bij De Porceleyne Fles in Delft.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij had een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van het "Nieuw Delfts". Voor het Nieuw Delfts nam Senf keramiek uit het Midden en Nabije Oosten tot voorbeeld, met name İznik-keramiek. Hij was naast ontwerper en schilder van sieraardewerk en tegeltableaus ook maker van bouwaardewerk, onder andere voor het Vredespaleis in Den Haag, in het Stadhuis van Rotterdam en de Schouwburg in Haarlem. In zijn vrije tijd heeft hij veel getekend, geschilderd en geëtst.

Senf vestigde zich in 1918 met zijn gezin in Eureka, een atelierwoning aan de Duinweg 10 in Noordwijk. In 1926 kocht hij daar een stuk bouwgrond, waarop hij een huis liet bouwen met de naam Elcapa, naar de beginletters van de namen van zijn echtgenote, zijn kinderen en hemzelf. Voor de voorgevel van het huis ontwierp Senf een keramisch reliëf met een ploegende boer en de tekst Labor Sacratus. Na het overlijden van zijn echtgenote Elizabeth Senf-Winkelman op 17 mei 1934 vertrok Senf op 30 juni vanuit Noordwijk naar Schoorl. Op 22 maart 1938 keerde Senf voor een jaar terug in Noordwijk om daarna weer af te reizen naar Schoorl.

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Senf's "vrije werk" en van zijn creaties bij De Porceleyne Fles waren van april tot september 2008 te zien op een tentoonstelling in Museum Noordwijk[1], dat ook een belangrijke verzameling van zijn vrije werk bezit.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mauser, H.M., Passie voor penseel en plateel, Porceleyne Fles 1878-1930 - Leon Senf, veelzijdig kunstenaar en H.W. Mauser, veelzijdig vernieuwer. Zaltbommel, 2008. ISBN 978 90 5994 2202
  • Rijckevorsel-De Bruijn, Bernadette van. Teske, J. Verbrugge, B. D. (Bart D.), Herboren Oriënt: Islamitisch en nieuw Delfts aardewerk. Delftse Universitaire Pers (1984). ISBN 90-6275-160-1.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]