Doc Samson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Leonard Samson)
Doc Samson
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Incredible Hulk (vol. 2) #141 (juli, 1971)
Bedenker(s) Roy Thomas
Herb Trimpe (tekenaar)
Gespeeld door Ty Burrell
Stemacteur(s) Shadoe Stevens, Cam Clarke, Dave Boat, Steven Blum, J.P. Karliak
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Leonard Skivorski, Jr.
Soort Menselijke mutant
Superkrachten Intellect, bovennatuurlijke kracht, getraind vechter, uithoudingsvermogen, immuniteit tot ziektes, resistent voor telepathie

Dr. Leonard 'Doc' Samson is een personage van Marvel Comics dat voornamelijk verschijnt in verhalen rondom hoofdfiguur Hulk. Hij verscheen voor het eerst in 1971 in deel #141 van de comicreeks Incredible Hulk, dat werd geschreven door Roy Thomas en getekend door Herb Trimpe. Samson is van nature gezegend met een superieur intellect en werd daarbij bovenmenselijk sterk toen hij in contact kwam met straling afkomstig van het bloed van Robert Bruce Banner.

Samson is van nature een hoogleraar psychiatrie. Toen hij door gammastraling bovenmenselijk sterk werd, werd zijn lichaam groter en gespierder en zijn haar lang en groen. Oorspronkelijk nam zijn kracht af naarmate hij door omstandigheden minder haar kreeg, zoals de mythologische Samson. In latere verhalen speelt zijn haar geen essentiële rol meer en verschijnt hij soms ook met een kortgeknipt, doch nog steeds groen, kapsel. Zijn voornaamste functie in de Hulk-verhalen is die van iemand die Bruce Banner/Hulk probeert te verlossen van zijn aandoening, hoewel hij het ook fysiek heeft opgenomen zowel tegen de Hulk als aan diens zijde tegen gezamenlijke opponenten.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]