Leontine Borsato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leontine Borsato
Leontine Borsato.jpg
Volledige naam Leontine Borsato-Ruiters
Geboren 10 december 1967
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Actrice
Presentatrice
Jaren actief 1983 - Heden
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Beluister

(info)

Leontine Borsato-Ruiters (Naarden, 10 december 1967) is een Nederlands televisiepresentatrice en actrice. Ze was wekelijks te zien in de RTL series Voetbalvrouwen en Rad van Fortuin.

Carrière[bewerken]

In 1983 verscheen de zevendelige televisieserie Briefgeheim naar het boek van Jan Terlouw waarin de toen nog 15-jarige Leontine haar acteerdebuut maakte. Op 18-jarige leeftijd kreeg Leontine opnieuw de kans te gaan acteren toen ze werd gevraagd voor de serie ‘Nieuwe Buren’, een serie van de Vara geregisseerd door ‘Zeg ‘ns Aa’-regisseur Nico Knapper. Twee seizoenen speelde Leontine in deze populaire serie mee toen ze werd gevraagd voor een kleine rol in de film Amsterdamned van Dick Maas. Leontine speelt hierin een inmiddels klassieke scène, waarbij ze in bikini dobberend in een bootje in de grachten van Amsterdam wordt vermoord met een mes.  Verder was Leontine nog te zien in Westzijde Posse en Flodder (aflevering "De Mooiste Dag Van Je Leven", "De Familie Klikspaan" en “Inzet").

Leontine Ruiters in 1994

Midden jaren 80 werkte Leontine als verkoopster bij Apexx International Fashion BV te Amsterdam waar zij door de eigenaar werd voorgesteld aan Hans van der Togt. Zodoende kwam Leontine terecht bij het Rad van Fortuin terecht. Acht jaar lang was zij de vrouw die door Hans van der Togt steevast werd aangekondigd met de tekst "En wie laat ons weer alle letters zien, onze enige, echte, eigen... Leontine”. Na bijna 1.000 afleveringen besloot Leontine het programma te verlaten.


Leontine bleef echter veelvuldig op de buis te zien als 'het gezicht' van Veronica. Haar verschijning bleef hiermee niet beperkt tot het televisiescherm, want Leontine was ook ‘keihard de lekkerste’ op kalenders, affiches en zelfs op bussen. Ook kreeg ze de mogelijkheid om te presenteren, waardoor we haar zagen als presentatrice van diverse reisprogramma's, waaronder de Camel Trophy vanuit Midden-Amerika en ‘Veronica Goes Down Under’.  Ook presenteerde Leontine het weer in Veronica's Nieuwslijn op een buitengewoon ludieke manier. Voor het programma ‘Time 2 Move’ en ‘Bodytrend’ nam Leontine niet alleen de presentatie voor haar rekening, maar ook een deel van de redactie. Tevens presenteerde ze ‘Snow Magazine’ en het RTL4 programma ‘Style & Beauty’ met topvisagist Leco van Zadelhoff. 

Als actrice kreeg Leontine steeds meer rollen aangeboden. Zo was ze o.a. te gast in de televisieseries ‘Flodder’, ‘Baantjer’ en ‘Boks’, speelde ze mee in ‘Vrouwenvleugel’ en ‘Westzijde Posse’, en nam ze de rol van Bleke Doortje in de musical ‘De Jantjes’ voor haar rekening. Haar stem stelde ze beschikbaar voor een rol in de succesvolle animatiefilm Robots en begin 2007 was Leontine tevens te zien in het programma ‘Ranking the Stars’ van Paul de Leeuw

Voor het maandblad ‘Kinderen’ schreef Leontine enkele jaren een maandelijkse column over haar ervaringen als moeder en bracht tevens een boekje uit met deze en ongepubliceerde columns. Voor dit maandblad was ze langere tijd nog actief, maar toen haar kinderen groter werden niet meer in de vorm van columns. Wel interviewde Leontine bekende Nederlanders die (bijna of net) moeder waren. Zo heeft ze gesproken met Sylvie Meis, Daniëlle Overgaag, Estelle Gullit, Irene Moors en Leontien van Moorsel

In november 2007 verraste Leontine vijf avonden lang een volledig uitverkocht Gelredome door een duet met Paul de Leeuw te zingen tijdens zijn editie van Symphonica in Rosso. Ook is Leontine in 2007 te zien in de film Kabouter Plop en de Pinguïn, waarin Leontine de rol van de gemene Louise Appelboom vertolkte.

Van 2007 tot 2009 was Leontine wekelijks te zien in de RTL-serie Voetbalvrouwen. De serie speelt zich af rondom vier vrouwen, waarvan de mannen allemaal in de voetballerij werkzaam zijn. Leontine speelde de rol van Liz Duivendrecht, de weduwe van trainer Arjan Duivendrecht. Vanaf 11 oktober 2009 was ze samen met Carlo Boszhard vier weken lang te zien in Rad van Fortuin.

Op 28 juli 2010 verschijnt de film ‘Cats en Dogs: De Wraak van Kitty Galore’ in de bioscopen. Leontine heeft voor deze film de stem van Kitty Galore ingesproken. In de Engelse versie wordt de stem van Kitty Galore vertolkt door niemand minder dan Bette Midler.

In mei 2011 wordt bekend dat Leontine een tweejarig contract met televisiezender SBS6 heeft getekend en het populaire programma Hart in Aktie zal gaan presenteren. Ook als actrice is Leontine druk aan het werk. Zo speelt zij een rol in de 4-delige serie Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed welke door zowel de VPRO als het Vlaamse VRT worden uitgezonden. Het Gordijnpaleis vertelt het verhaal van de negenjarige Ollie Hartmoed die een nogal buitengewone en gecompliceerde familie heeft. Ook speelt Leontine samen met haar zoon Luca een rol in de acht-delige televisieserie Koen Kampioen welke is gebaseerd op de populaire boekenserie Koen Kampioen van schrijver Fred Diks. Leontine speelde de rol van Sanne Fleur Ooievaar, de moeder van keeper Gijs van FC Top in deze serie en Luca speelt de rol van een onsportieve voetballer, Jordy van de tegenpartij, v.v. Vorden. De serie Koen Kampioen werd in het voorjaar van 2012 door de Avro uitgezonden.

In 2012 presenteert Leontine voor televisiezender SBS6 het programma Een Goede Buurt. Hierin schiet Leontine samen met buurtbewoners te hulp bij gezinnen die om uiteenlopende redenen in crisis verkeren. In 2012 is Leontine samen met Angela Groothuizen ambassadrice voor het Groente- en Fruitbureau waarvoor ze samen de campagne ‘ik doe mee met 2x2’ lanceren. In oktober 2012 start bij SBS6 het nieuwe televisieprogramma ‘Alles is Liefde’ dat Leontine samen met Johnny de Mol presenteert. Hierin gaan Johnny en Leontine op pad om mensen te helpen op liefdesgebied.

In augustus 2013 acteert Leontine in de jeugdserie ‘Caps Club’ een initiatief van de Lucille Werner Foundation. Bijzonder aan Caps Club is dat de kinderen die hierin acteren allemaal te maken hebben met een lichamelijke handicap. Daarnaast is Leontine aan het werk voor de BankGiro Loterij waar ze op locatie winnaars mag verrassen met een grote geldprijs.

Vanaf 18 juni 2014 is Leontine, samen met haar jongste zoon Senna Borsato, te zien in de bioscoopfilm Heksen bestaan niet. De film is zo succesvol dat deze binnen korte tijd de status van Gouden Film behaalt. Vanaf november 2014 is Leontine te zien in het tweede seizoen van Caps Club dat door NPO3 wordt uitgezonden.

Goede doelen[bewerken]

Leontine maakt jaarlijks een reis voor Cordaid Memisa, waarbij ze diverse projecten bezoekt. Zo is ze al naar India, Sierra Leone, Kameroen, Bangladesh en Burundi geweest. Cordaid Memisa biedt hulp in ontwikkelingslanden op het gebied van gezondheidszorg middels kennisoverdracht en financiële steun. Leontine is met name betrokken bij de moeder-kind projecten.

Persoonlijk[bewerken]

Leontine Ruiters werd geboren in Naarden en groeide hier ook op. Haar middelbare-schoolopleiding volgde zij aan het Goois Lyceum te Bussum. Leontine is in 1998 getrouwd met Marco Borsato, met wie ze drie kinderen heeft, Luca (1998), Senna (2001) en Jada (2002).

Externe links[bewerken]

Leontine Borsato