Leopold III van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leopold III van Oostenrijk
1073-1136
Herzog Leopold III. Babenberg.jpg
Markgraaf van Oostenrijk
Periode 1095-1136
Voorganger Leopold II
Opvolger Leopold IV van Oostenrijk
Vader Leopold II van Oostenrijk
Moeder Ida van Cham

De heilige Leopold, bijgenaamd de Goede en de Vrome, eigenlijk Leopold III van Oostenrijk (Gars am Kamp, 1073 - Klosterneuburg, 15 november 1136), was de oudste zoon van markgraaf Leopold II en Ida van Cham. Op zijn 22ste volgde hij zijn vader op als markgraaf van Oostenrijk.

Leopold was in 1103 een eerste maal gehuwd met een dochter van Walchun van Perg. Hij huwde in 1106 met Agnes van Waiblingen (-1143), de weduwe van hertog Frederik I van Saksen en de dochter van keizer Hendrik IV, waardoor hij de stiefvader werd van Rooms koning Koenraad III.

Leopold stichtte diverse kloosters, onder andere in Heiligenkreuz, Klosterneuburg en Mariazell. Hij versloeg de Hongaren om zijn land te verdedigen en regelde het concordaat van Worms in 1122. Leopold weigerde de hem aangeboden keizerskroon en ondersteunde actief de Eerste Kruistocht.

In 1486 werd hij heilig verklaard door paus Innocentius VIII. Zijn feestdag is op 15 november. Leopold is patroonheilige van Oostenrijk, van de grote gezinnen en stiefouders en wordt aangeroepen tegen kindersterfte.

Hij had de volgende kinderen: