Leopold Mozart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leopold Mozart

Johann Georg Leopold Mozart (Augsburg, 14 november 1719Salzburg, 28 mei 1787) was een Oostenrijkse componist en violist van Duitse afkomst. Hij was de vader van Wolfgang Amadeus Mozart.

Leopold Mozart werd geboren in Augsburg. Hij volgde de schoolopleiding bij de Jezuïeten. Vanaf 1735 studeerde hij aan de universiteit van Salzburg. In 1737 werd hij echter definitief geschorst omdat hij vaak afwezig was. Hij kreeg een baan als musicus bij de aartsbisschop van Thurn-Valsassina en Taxis in Salzburg. In deze tijd schreef hij zijn eerste composities, een zestal sonates. In 1743 werd hij bevorderd tot violist van het Salzburgse hoforkest, later (1763) zou hij vicekapelmeester van dit orkest worden.

Leopold Mozart trouwde op 21 november 1747 met Anna Maria Pertl. Ze kregen zeven kinderen, van wie alleen Maria Anna Walburga Ignatia (ook wel Nannerl genoemd, geboren in 1751) en Wolfgang Amadeus (geboren in 1756) in leven bleven.

In 1756 schreef Leopold Mozart het boek Versuch einer gründlichen Violinschule, dat hij later nog enige malen zou bewerken. Dit boek werd vrijwel direct vertaald in het Frans en in het Nederlands en geldt nog steeds als een van de belangrijkste muziekboeken uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Vanaf ongeveer 1760 hield Leopold Mozart zich vooral bezig met de (muzikale) opvoeding van zijn kinderen. Met de jonge Wolfgang trok hij door heel Europa. Na de dood van zijn vrouw in 1778 (met wie hij zeer gelukkig getrouwd was) verslechterde het contact tussen Leopold en Wolfgang Amadeus snel. Leopold Mozart verweet zijn zoon indirect verantwoordelijk te zijn voor de dood van Anna Maria. Nadat Wolfgang Amadeus zich in Wenen vestigde, hadden vader en zoon lange tijd nauwelijks contact. Ook weigerde hij aanvankelijk zijn zegen te geven voor het huwelijk van Wolfgang met Constanze Weber. Enkele jaren voor zijn dood, in 1785, bezocht Leopold Mozart zijn zoon nog eenmaal in Wenen. Hij was slechts gedeeltelijk tevreden met diens muzikale ontwikkeling en beklaagde zich over het ruige leven van zijn zoon.

Hoewel Leopold Mozart muzikaal gezien altijd in de schaduw van zijn zoon heeft gestaan, heeft hij toch een groot aantal composities (waaronder kerkelijke cantates, oratoria, missen en psalmen en wereldlijke symfonieën, divertimenti en concerten) op zijn naam staan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]