Leopoldine van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leopoldina van Oostenrijk
1797-1826
29- Imperatriz rainha D. Leopoldina.jpg
Koningin van Portugal
Periode 1826
Voorganger Charlotte Joachime van Spanje
Opvolger August van Leuchtenberg
Keizerin van Brazilië
Periode 1822 - 1826
Voorganger Geen
Opvolger Amélie van Leuchtenberg
Vader Keizer Frans II
Moeder Maria Theresia van Bourbon-Sicilië

Maria Leopoldine Josepha Caroline van Habsburg-Lotharingen (Wenen, 22 januari 1797Rio de Janeiro, 11 december 1826), aartshertogin van Oostenrijk en echtgenote van keizer Peter I van Brazilië.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Aartshertogin Leopoldine werd in 1797 geboren als de vijfde dochter en het zesde kind van keizer Frans II en keizerin Maria Theresia van het Heilige Roomse Rijk en Oostenrijk. Maria Theresia was een dochter van koning Ferdinand I der Beide Siciliën en de tweede echtgenote van Frans II. Leopoldine was de zus van o.a. de Franse keizerin Marie Louise en keizer Ferdinand I van Oostenrijk.

In 1817 vertrok Leopoldina naar Brazilië om te trouwen met Peter van Bragança, de latere keizer van Brazilië en koning van Portugal. De Portugese koninklijke familie leefde al enkele jaren in ballingschap door de napoleontische oorlogen. Op 5 november werd het huwelijk voltrokken. Het paar kreeg zeven kinderen. Toen Peters vader, koning Johan VI, in 1821 naar Portugal kon terugkeren, koos Peter ervoor om met zijn vrouw en kinderen in Brazilië te blijven. Een jaar later speelde hij een rol in het uitroepen van de onafhankelijkheid van Brazilië en werd ook gekroond tot de eerste Braziliaanse keizer. Leopoldine werd hierdoor de eerste Braziliaanse keizerin-gemalin.

Toen zijn vader in 1826 overleed, erfde Peter ook de Portugese kroon. Leopoldina was dus tegelijkertijd keizerin-gemalin van Brazilië en koningin-gemalin van Portugal. Peter heeft daar zelf maar een paar weken op de troon gezeten, maar maakte zijn zevenjarige dochter Maria tot koningin van Portugal. Zij werd uitgehuwelijkt aan haar oom Michaël, die in haar naam zou regeren tot ze meerderjarig werd. Michaël deed alsof hij het accepteerde maar toen hij aankwam in Portugal zette hij Maria af en benoemde zichzelf koning

Leopoldine was een zeer erudiete vrouw, die een groot aantal talen kende. Zij stimuleerde ook wetenschappers om informatie te verzamelen over Brazilië.

Leopoldine stierf in december 1826 op 29-jarige leeftijd na een miskraam. Ze werd vervolgens begraven in São Paulo, Brazilië. Het grootste treinstation in Rio de Janeiro, Imperatriz Leopoldine, is naar haar vernoemd. Ook de stad São Leopoldo is naar haar genoemd, omdat zij de migratie van Duitsers naar het gebied aanmoedigde.

De verhouding tussen Leopoldina en haar echtgenoot was niet zonder schaduwzijden. Peter hield er voortdurend een of meer maîtresses op na. De oorzaak van Leopoldines miskraam en overlijden was naar alle waarschijnlijkheid (het feit is nooit officieel erkend) dat haar echtgenoot haar tijdens een echtelijke ruzie hard in de buik had getrapt.

(Referentie: SANTOS, Eugénio dos. "D. Pedro IV", Rio de Mouro: Círculo de Leitores, 2006.)

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Leopoldina met haar kinderen

Leopoldine en Peter kregen zeven kinderen: