Lepilemur ahmansoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lepilemur ahmansoni
IUCN-status: Bedreigd[1] (2014)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lepilemuridae (Wezelmaki's)
Geslacht:Lepilemur (Wezelmaki's)
Soort
Lepilemur ahmansoni
Louis et al., 2006
Lepilemur ahmansoni op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Lepilemur ahmansoni is een wezelmaki die gevonden is in het Tsiombikibo-gebied ten noordwesten van de rivier Mahavavy op Madagaskar. Het is nog onduidelijk waar de grens met Lepilemur randrianasoli in het zuiden ligt. De verspreiding van deze soort grenst ook aan die van L. aeeclis en Milne-Edwards wezelmaki (L. edwardsi), maar hij is nauwer verwant aan de grijsrugwezelmaki (L. drosalis) en aan L. sahamalazensis.

Deze soort lijkt het meest op L. aeeclis, maar is kleiner en de rugstreep van L. aeeclis ontbreekt. De vacht is donkergrijs, met roodbruin op de extremiteiten. Op de bovenkant van het hoofd is soms een vage zwarte streep te zien.

Verspreiding[bewerken]

Kaart

Literatuur[bewerken]

  • Louis, E.E., Jr., Engberg, S.E., Lei, R., Geng, H., Sommer, J.A., Randriamampionona, R., Randriamanana, J.C., Zaonarivelo, J.R., Andriantompohavana, R., Randria, G., Prosper, Ramaromilanto, B., Rakotoarisoa, G., Rooney, A. & Brenneman, R.A. 2006. Molecular and morphological analyses of the sportive lemurs (family Megaladapidae: genus Lepilemur) reveals 11 previously unrecognized species. Special Publications, Museum of Texas Tech University 49:1-47.