Leren leren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leren leren is het leren hoe te leren. Het is daarmee een metavaardigheid; een vaardigheid in het vaardig worden. Het gaat onder meer om studeervaardigheden, studieplanning, geheugentechnieken, gebruik van naslagwerken (atlas, woordenboek) onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken, samenvatten en schema's opstellen.

Leren kiezen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het leren leren zit ook het concept leren kiezen, waarin ook het maken van een weloverwogen studiekeuze vervat zit.

Het einddoel van de vakoverschrijdende eindterm leren leren is dat leerlingen aan het einde van het secundair onderwijs op een zelfstandige manier leerstof efficiënt kunnen verwerken, een vaardigheid die belangrijk is voor het hoger onderwijs.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In het Nederlandse onderwijs is het een veelvoorkomende term. Meestal is het geen apart schoolvak maar wordt het bij de verschillende vakken impliciet behandeld. Bij Leonardoscholen wordt het als apart vak gegeven.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een van de vakoverschrijdende eindtermen die het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft ingevoerd voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

Bij deze eindterm gaat het erom dat alle (vak-)leerkrachten niet alleen aandacht besteden aan het overdragen van leerstof maar ook aan de wijze van verwerking door de leerlingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Leren leren.