Les Huguenots

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julie Dorus-Gras als de eerste Marguerite de Valois

Les Huguenots is een opera in vijf bedrijven van de Duitse componist Giacomo Meyerbeer op een libretto van Eugène Scribe en Émile Deschamps. De eerste opvoering vond plaats in Parijs in 1836.

Inhoud[bewerken]

Het onderwerp van het verhaal is de Bartholomeusnacht in Frankrijk in 1572 waarin duizenden Franse hugenoten door de katholieken werden afgeslacht met de bedoeling een einde te maken aan de protestantse invloeden in Frankrijk.

Eerste bedrijf[bewerken]

Het kasteel van de graaf van Nevers.

De katholieke graaf van Nevers onderhoudt een aantal edelen. Ze wachten op de komst van Raoul, en ze zijn verrast te horen dat deze boodschapper van het hof een hugenoot is. Bij zijn aankomst wordt de nieuwkomer gevraagd een liefdesverhaal te vertellen. Raoul vertelt hierop hoe hij een onbekende schoonheid heeft gered en verliefd op haar is geworden. Raouls dienaar Marcel is geschokt zijn meester in een dergelijk gezelschap te zien en zingt een gebed en vervolgens een strijdlied van de hugenoten. De aankomst van een mysterieuze dame die met Nevers wil spreken onderbreekt de vrolijkheid. Raoul herkent in haar zijn onbekende schoonheid. In feite is zij Valentine, de dochter van de graaf van St. Bris en verloofde van Nevers, die van de koningin opdracht heeft gekregen haar verloving te verbreken. De page Urbain komt binnen met een geheime boodschap voor Raoul, waarin hem gevraagd wordt geblinddoekt naar een geheime afspraak te komen.

Tweede bedrijf[bewerken]

Kasteel en tuinen van Chenonceaux.

Koningin Marguerite kijkt in een spiegel die door Urbain wordt opgehouden. Valentine komt op en vertelt dat Nevers akkoord is gegaan met de verbreking van hun verloving. Marguerites dames komen op gekleed om te baden. Een ballet volgt. Dan komt Raoul geblinddoekt op en de dames plagen hem. Wanneer zijn blinddoek afgenomen wordt beveelt de koningin Raoul met Valentine te trouwen om de relatie tussen de katholieken en de protestanten te verbeteren. Raoul, die denkt dat Valentine Nevers' maitresse is, weigert echter, en de edelen zweren wraak. Marcel berispt Raoul dat hij zich met katholieken ophoudt.

Derde bedrijf[bewerken]

Parijs, de Pré aux clercs op de linkeroever van de Seine; zonsondergang.

Er is veel volk op de been. Valentine is zojuist met Nevers getrouwd, maar blijft in de kapel om te bidden. Marcel bezorgt een uitdaging van Raoul. St. Bris besluit Raoul aan te vallen, maar wordt afgeluisterd door Valentine. Een nachtwacht kondigt een avondklok af. Valentine, vermomd, vertelt Marcel van het complot tegen Raoul. Het duel wordt onderbroken door rivaliserende facties van katholieke en protestante studenten, en alleen de aankomst van de koningin doet de chaos bedaren. Raoul realiseert zich dat Valentine hem heeft gered en dat zijn verdacht tegen haar ongegrond was. Ze is echter met de vijand getrouwd. Nevers leidt haar in een magnifieke processie weg.

Vierde bedrijf[bewerken]

Een kamer in het stadshuis van Nevers.

Valentine is alleen, maar wordt verrast door Raoul die haar nog een keer wil ontmoeten. Het geluid van naderende mensen doet Raoul zich achter een gordijn verbergen, waar hij hoort dat de katholieke edelen, begeleid door drie monniken die hun zwaarden zegenen, van plan zijn de hugenoten te vermoorden. Alleen Nevers weigert hieraan mee te doen. Wanneer de edelen vertrokken zijn wordt Raoul verscheurd tussen het waarschuwen van zijn vrienden of bij Valentine te blijven. Zijn plicht overwint echter en Raoul gaat ervandoor terwijl Valentine flauwvalt.

Vijfde bedrijf[bewerken]

Scene 1: een balzaal.

De protestanten vieren het huwelijk van de koningin met Hendrik van Navarra. Klokkengelui onderbreekt de handelingen, evenals de binnenkomst van Raoul die meldt dat dat het teken was voor het afslachten van de hugenoten.

Scene 2: een kerkhof met op de achtergrond een bouwvallige protestantse kerk.

Nevers sterft terwijl hij de gewonde Marcel probeert te beschermen. Valentine besluit protestants te worden en met Raoul te trouwen, en Marcel voert de rituelen uit. Ze worden echter alle drie neergeschoten door een stel moordenaars. Ze worden uiteindelijk vermoord door St. Bris en zijn mannen, die te laat beseft dat hij zijn eigen dochter vermoord heeft.