Les Vampires

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Les Vampires
Fernand Hermann als Moreno en Musidora als Irma Vep in Les Yeux qui fascinent
Fernand Hermann als Moreno en Musidora als Irma Vep in Les Yeux qui fascinent
Alternatieve titel(s) The Vampires
Regie Louis Feuillade
Producent Léon Gaumont
Scenario Louis Feuillade
Hoofdrollen Musidora
Édouard Mathé
Marcel Lévesque
Cinematografie Manichoux
Distributie Gaumont
Première 1915-1916
Genre Misdaadfilm
Speelduur 440 minuten
Taal Stomme film
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Opnamelocaties Parijs
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Les Vampires is een Franse misdaadfilmserie van Louis Feuillade uit 1915-1916. De serie volgt de journalisten Guérande en Mazamette in hun onderzoek naar een Parijse gangsterbende die zich de vampieren noemt, met als belangrijkste lid ene Irma Vep.

Productie[bewerken]

De filmreeks kwam er als een antwoord van Gaumont op een initiatief van concurrent Pathé toen die een filmreeks met actrice Pearl White (The Perils of Pauline) aankondigde. Feuillade had vóór de oorlog reeds succes geoogst met zijn reeks over Fantômas en was al gedemobiliseerd na in de loopgraven te hebben gediend.

De film werd opgenomen op echte locaties in Parijs: straten, huizen en daken. De stad was griezelig leeg door de afwezigheid van vele mannen die opgeroepen waren. In tegenstelling tot de Amerikaanse films van dat ogenblik, die steeds nieuwe opname- en montagetechnieken exploreerden, hanteerde Feuillade een sobere stijl met een doorgaans statische camera.

De echte ster van de filmreeks is Musidora, een voormalige acrobate die al haar stunts zelf deed, in de rol van Irma Vep. Het beeld van Musidora in een catsuit is uitgegroeid tot een cultureel icoon.

Ontvangst en invloed[bewerken]

De filmreeks was een zeer groot succes bij het publiek, maar kon op weinig begrip rekenen bij de autoriteiten, die het gemunt hadden op het immorele aspect.

De critici waren destijds de filmreeks niet gunstig gezind: zij verkozen de meer 'artistieke' films van de Amerikaanse regisseur D.W. Griffith.

Henri Langlois, stichter van het Franse filmarchief, behoedde de film voor de vergetelheid door de enige overgebleven kopie in veiligheid te stellen. Vandaag wordt de filmreeks gezien als een meesterwerk.

De reeks vestigde het genre van de misdaadthriller, en opende de weg voor Alfred Hitchcock en Fritz Lang.

In 1996 maakte de Franse regisseur Olivier Assayas, bij wijze van hommage, de film Irma Vep over een remake van de filmreeks.

Hoofdrollen[bewerken]

Episodes[bewerken]

Aflevering Titel Datum Lengte
1 La Tête coupée 13 november 191533 min.
Het hoofd van een politie-inspecteur wordt gevonden in het kasteel van dr. Nox. De rijke miljonair Simpson krijgt extra bewaking, maar wordt toch vermoord. Dr. Nox onthult dat hij de Grote Vampier is en vlucht over de daken. 
2 La Bague qui tue 13 november 191515 min.
De vleermuisdanseres Marfa Koutiloff belooft Guérande het geheim van de vampieren te verklappen, maar vooraleer ze dit kan doen, sterft ze door een vergiftigde ring. 
3 Le Cryptogramme rouge 4 december 191542 min.
In cabaret De Krijsende Kat ontcijfert Guérande de gecodeerde boodschappen van zangeres Irma Vep. Irma Vep (anagram voor "vampire") dringt binnen bij Guérande thuis; de vampieren ontvoeren zijn moeder. 
4 Le Spectre 7 januari 191632 min.
De vampieren hebben een conflict met Moreno, een andere misdadiger. Guérande zorgt voor diens arrestatie. 
5 L'Evasion du mort 28 januari 191637 min.
Moreno ontsnapt door zijn dood te veinzen. Guérande wordt door de vampieren gevangengenomen, maar weet eveneens te ontsnappen. Wanneer de Grote Vampier een dansfeest organiseert om de gasten van hun kostbaarheden te beroven, wordt hij door Moreno in listigheid overklast. 
6 Les Yeux qui fascinent 24 maart 191658 min.
De vampieren zoeken een schat in het woud van Fontainebleau. Moreno hypnotiseert Irma Vep, die de Grote Vampier vermoordt. Daarop neemt Moreno de leiding van de bende der vampieren over. 
7 Satanas 15 april 191646 min.
Satanas, de Heer der Vampieren, komt op de proppen. Hij vermoordt Moreno met een bom en neemt de leiding over de vampieren over. 
8 Le Maître de la foudre 12 mei 191655 min.
Irma Vep wordt opgepakt door de politie. Satanas zorgt ervoor dat ze kan ontsnappen. Wanneer hij zelf wordt gevangengenomen, pleegt hij zelfmoord in de cel. 
9 L'homme des poisons 2 juni 191653 min.
Vénénos is de nieuwe leider der vampieren. Hij tracht Guérande te vergiftigen. 
10 Les Noces sanglantes 30 juni 191660 min.
Guérande trouwt met Jeanne. De vampieren ontvoeren haar en vieren het huwelijk van Vénénos en Irma Vep. De politie valt echter binnen en de bende wordt opgerold. 

Video's[bewerken]