Les Verts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Les Verts
Manif EPR Lyon Bellecour Verts.jpg
Personen
Partijvoorzitter Cecile Duflot
Mandaten
Assemblée Nationale
Sénat
Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 1982
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Ideologie Ecologisme, Progressivisme
Kleuren Groen
Internationale organisatie Global Greens
Europese fractie Europese Federatie van Groene Partijen
Website www.lesverts.fr
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Les Verts (Nederlands: De Groenen) was een Franse ecologische partij. De huidige voorzitter is Yann Wehrling. In 2010 ging het op in het nieuwe Europe Écologie-Les Verts.

Bij de verkiezingen voor de Franse Nationale Vergadering in 2002 behaalden De Groenen 4,5% van de stemmen, goed voor 3 zetels. Bij de Europese verkiezingen van 2004 behaalden De Groenen 6 zetels, drie minder dan in 1999. De partij behaalde een redelijk succes bij de regionale verkiezingen van 2004, toen Les Verts deel uitmaakte van een linkse alliantie.

Bij de presidentsverkiezingen van 2002 was Noël Mamère van Les Verts presidentskandidaat. Mamère behaalde toen 5,25% van de stemmen. In 2007 was het de beurt aan Dominique Voynet om Les Verts te vertegenwoordigen, maar zij strandde op 1,57% van de stemmen.

De partij heeft 4 senatoren in de Senaat.

Geschiedenis[bewerken]

Net als in andere landen ontstond in Frankrijk de groene (of ecologische) beweging in de jaren 70. In 1974 deed de ecologischgezinde René Dumont (1904-2001) als onafhankelijk kandidaat mee aan de presidentsverkiezingen. Dumont staat in Frankrijk bekend als de "vader" van de ecologische beweging. In 1977, bij de regionale verkiezingen, werden ecologische personen kandaatgesteld, evenals bij de verkiezingen voor het parlement in 1978. In 1978 werd Écologie 78, een ecologische groep, opgericht. In 1979 werd Europe Écologie opgericht, die ook meedeed aan de Europese verkiezingen. In 1981 was Brice Lalonde presidentskandidaat voor Écologie 78.

In 1984, ontstond, na een fusie van Parti Écologiste en Confédération Écologiste, Les Verts. De Groenen waren toen slechts één van de vele groene partijen in Frankrijk, maar vanaf de jaren 90 is zij de voornaamste. In 1988 stelden De Groenen Antoine Waechter kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij behaalde 3,8% van de stemmen.

In 1995 was Dominique Voynet presidentskandidaat. Zij behaalde 3,32% van de stemmen. Na de overwinning van links bij de parlementsverkiezingen van 1997, werd Voynet als minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening in het kabinet-Jospin opgenomen. In 2002 deed de tweede groene minister zijn intrede in het kabinet: Guy Hascoet werd staatssecretaris van Economische Solidariteit. Met de verkiezingsoverwinning van rechts in 2002 verdwenen De Groenen uit de regering.

In maart 2001 werd Bertrand Delanoë met steun van De Groenen tot burgemeester van Parijs gekozen. Christophe Girard, Yves Contassot en Denis Baupin, allen lid van Les Verts verkrijgen belangrijke wethoudersposten.

Jongeren[bewerken]

Sedert 2001 bestaan Jeunes Verts, de "Jonge Groenen."

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]