Lesley Goede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
L.E. Goede (links) naast ambassadeur W.F. van Eer (1979)

Leslie Ewald (Lesley) Goede (Paramaribo, 29 maart 1930 – aldaar, 26 augustus 1982) was een Surinaams minister van Financiën en econoom.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Goede was afkomstig uit een gegoede Creoolse familie en maakte deel uit van een gezin met elf kinderen, van wie er velen na hun middelbare school in Suriname in Nederland een goede vervolgopleiding gingen doen. Vader Goede werkte bij de douane in Paramaribo en was getrouwd met Marietje Victorine Walton. Goede Sr overleed in 1952 aan een lekkende aorta. Moeder Marie overleed in 1979. Zijn oudste broer heette Rodolph Goede, zijn tweede broer André Goede werd later directeur van het Surinaamse aluminiumbedrijf Billiton, een andere broer, Frank Goede werd directeur in de Surinaamse tabaksindustrie voor de vestiging van de British American Tobacco Company Ltd. (BAT) en een vierde broer, John Goede, werd arts in Nederland en keerde terug naar Suriname om daar te werken. Andere broers en zusters zijn Robert Goede, Henk Goede (1941 - 2011), Mildred Goede, Joyce Goede. Daarnaast de kinderen Hedwig Goede die overleed op 11-jarige leeftijd en nog een zoon die met enkele maanden overleden is.

Opleiding en politieke werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Jules Goede (neef van Lesley Goede) studeerde in Nederland economie en vertrok na het behalen van zijn doctoraalexamen naar Suriname. Jules Goede werd waarnemend directeur van het Statistiek Bureau, en docent economie. Lesley Goede ging werken als boekhouder en daarna als registeraccountant. Goede had zelf geen politieke aspiraties maar werd overgehaald in 1977 door de toenmalige premier van Suriname, Henck Arron om namens de Nationale Partij Suriname (NPS) minister van Financiën te worden in diens tweede kabinet. Hij werd beëdigd op 28 december 1977. Op de Surinaamse gulden die uitgegeven werd in 1979 onder zijn verantwoordelijkheid staat nog zijn muntmeestersteken. In 1980 kwam er door de staatsgreep van Desi Bouterse een einde aan zijn politieke werk.

Bedrijfsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren tachtig werd hij ingehuurd door de Staatsolie Maatschappij Suriname, opgericht op 13 december 1980, om de financiële basis te leggen voor de uitgegeven en uit te geven olieconcessies. Hij adviseerde over hoe een goede boekhouding op te zetten zodat de banken snel van de benodigde informatie voorzien konden worden en was adviseur tijdens de onderhandelingen met de banken ter verkrijging van de eerste grote lening om de concessies te kunnen gaan exploiteren.

Gezinsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Goede trouwde met Lily Getrouw en kreeg drie kinderen: Carmelita, Hedwig en Frans. Carmelita woonde in de Verenigde Staten en overleed in 2007. Hedwig is vooraanstaand arts en woonachtig in Suriname.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Goede overleed na een hartoperatie eind augustus 1982 op 52-jarige leeftijd. Hij werd behandeld voor een lichte hartaanval in Florida, keerde terug naar Suriname en stierf tijdens zijn herstelperiode daar door een triple-AAA, een slagaderlijke bloeding van de buikaorta. Hetzelfde gebeurde met zijn broer Frank die tevens op precies dezelfde dag stierf.

Voorganger:
H.A.E. Arron
Minister van Financiën
1977-1980
Opvolger:
H.R. Neijhorst