Beluister (info)

Lesterhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lesterhuis
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Lesterhuis (Groningen)
Lesterhuis
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 17′ NB, 7° 2′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lesterhuis is een gehucht in de gemeente Eemsdelta in het noorden van de provincie Groningen. Het ligt even ten noorden van Woldendorp.

Het gehucht bestaat uit een tweetal boerderijen. Die staan op de plaats waar zich een uithof of voorwerk bevond, dat volgens de meeste auteurs bij het vlakbijgelegen klooster Menterne of Grijzemonnikenklooster hoorde. Volgens overleveringen zou er een onderaardse gang hebben bestaan tussen Lesterhuis en dit klooster, maar daarvan is niets gevonden.[1]I[2]

Het voorwerk wordt voor het eerst vermeld in een document uit 1428 als grangia to Leznterahues, en viel volgens hetzelfde document mogelijk onder het premonstratenserklooster Mons Sinaï te Heiligerlee (conventuales to der Lee).[3] In de zestiende eeuw was Lesterhuis inderdaad eigendom van dit laatste klooster.[4] De eerste bewoner die we kennen is hofmeester Dydiko van Leestera hues, genoemd in 1432.[5]

De naam Lesterhuis komt waarschijnlijk van het Oud-Friese lessera hûs, 'kleiner huis'.[6] De veronderstelde betekenis 'laatste huis' (gezien vanuit Heiligerlee) berust op een volksetymologie.

In 1441 wordt het voorwerk genoemd in de Dijkbrief van het Oldambt, die mede ondertekent wordt door (leken)broeder Hupken to Lesterhues (1441). In 1520 komt eenmalig de benaming Mynnenhuse voor.[7] In 1632 bestond het gehucht uit drie boerderijen, waarvan de grootste als 't Groote Voorwerck werd betiteld. Samen bewerkten ze 444 grazen (ca. 150 ha) land.[8] Rond 1840 had het gehucht nog altijd drie huizen en 43 inwoners.

In de middeleeuwen behoorde Lesterhuis tot het kerspel Klein-Termunten (Minor Menterna),[9] waarvan alleen het kerkhof even ten westen van de kerk van Termunten bewaard is gebleven.