Lethal Weapon 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lethal Weapon 3
Tagline The Magic is Back Again!
Regie Richard Donner
Producent Joel Silver
Richard Donner
Scenario Shane Black
Hoofdrollen Mel Gibson
Danny Glover
Joe Pesci
Rene Russo
Stuart Wilson
Muziek Eric Clapton
Elton John
Montage Robert Brown
Cinematografie Jan de Bont
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 15 mei, 1992 (USA)
Genre misdaad, komedie, actie
Speelduur 118 minuten
121 minuten (director's cut)
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 35 miljoen
Opbrengst US$ 322 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 3
Overige nominaties 4
Voorloper Lethal Weapon 2 (1989)
Vervolg Lethal Weapon 4 (1998)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lethal Weapon 3 is het derde deel van de Lethal Weapon-serie. De film ging in 1992 in première. Net zoals bij Lethal Weapon en Lethal Weapon 2 spelen Mel Gibson en Danny Glover de hoofdrol. Samen met Joe Pesci en Rene Russo moeten ze het dit keer opnemen tegen de corrupte ex-politieagent Jack Travis, gespeeld door Stuart Wilson.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met een bommelding, waar Riggs en Murtaugh op af gestuurd worden. Riggs weet Murtaugh - die een week later met pensioen zal gaan - ervan te overtuigen naar binnen te gaan voordat de explosieven opruimingsdienst gearriveerd is, zodat Riggs de bom zelf uit kan schakelen. Helaas werkt het averechts. Door de acties van Riggs worden de timers geactiveerd, en weten Riggs en Murtaugh ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Riggs en Murtaugh worden gedegradeerd naar de patrouilledienst.

Tijdens hun patrouille zien ze een man buiten een oversteekplaats de weg oversteken. Nadat ze deze man de stuipen op het lijf hebben gejaagd zien ze een geldwagen geld ophalen. Het lijkt een gewone transactie, totdat er een tweede geldwagen aankomt en ze zijn getuige van een overval. Hierop volgt een achtervolging waarbij een overvaller ontkomt, terwijl de andere in hechtenis wordt genomen. De verdachte blijkt een werknemer te zijn van de voormalige LAPD brigadier, Jack Travis, die in van de LAPD in beslag genomen, gestolen wapens, handelt in Los Angeles. Tevens wordt het bekend dat de wapens van de verdachten geladen waren Armour Piercing bullets. Riggs en Murtuagh worden weer gepromoveerd tot detectives en moeten samen werken met Lorna Cole, een detective van Interne Zaken, om Jack Travis op te sporen.

Ondertussen is Jack Travis bezig een deal te sluiten met de gangster Tyrone, als de ontsnapte overvaller terugkeert. De overvaller wordt door Travis levend begraven onder beton als straf, doordat de politie betrokken raakte tijdens de overval. Even later vermoord Travis de in hechtenis genomen overvaller, voordat hij ondervraagd kan worden door de politie. Travis is echter niet op de hoogte van de geheime camera's die in de ondervragingsruimtes hangen, waardoor zijn identiteit geverifieerd kan worden, door zowel hoofdinspecteur Murphy en Lorna Cole. Terwijl ze de camerabeelden bekijken, komt hun vriend Leo Getz, die tevens de makelaar van Murtaugh is geworden, binnen en zegt ook dat hij Travis herkent doordat hij enkele zaken met hem heeft gedaan en ijshockeykaartjes voor hem heeft geregeld.

Riggs, Murtaugh en Getz gaan naar het ijshockeystation in een poging om Jack Travis te onderscheppen. Travis slaagt er echter in om te ontsnappen en schiet daarbij Leo neer. De schotwond blijkt niet ernstig te zijn, maar om Leo even af te wimpelen, besluiten Riggs en Murtaugh om Leo enkele dagen in het ziekenhuis te laten. Om Leo te plagen, schrijft Riggs in Leo's dossier op dat hij een Rectaal toucher moet krijgen.

Ondanks de mislukte poging om Travis te vangen, komen Riggs en Murtaugh er toch achter waar het warenhuis van Travis bevind. Terwijl ze wachten op Cole, wachten Riggs en Murtaugh bij een eettent, waarbij ze getuigen raken van een drugsdeal. In een poging om de schietpartij te onderscheppen, wordt Riggs neergeslagen en beschoten. Murtaugh slaagt erin om de schutter uit te schakelen en komt tot zijn schrik erachter dat de schutter een goede vriend van zijn zoon Nick was. Terwijl Murtaugh tijdelijk niet meer in staat is om zijn werk te doen, gaan Riggs en Cole naar het warenhuis, waar ze na een vechtpartij erin slagen om de gestolen wapens terug te stelen. Later die dag onthullen Riggs en Cole hun gevoelens voor elkaar, waarop een vrijpartij volgt. Later die avond gaat Riggs naar Murtaugh's boot toe en treft hem daar depressief en dronken aan. Riggs overtuigt Murtaugh dat het niet zijn schuld was en haalt hem over om naar de begrafenis van Daryl, de neergeschoten schutter, te gaan. Op de begrafenis wordt Murtaugh door Daryl's vader benaderd en die vraagt hem om hoe dan ook, de persoon te vinden die het wapen aan Daryl verkocht heeft.

Cole komt erachter dat Daryl's wapen, de Armour Piercing Bullets en de gestolen wapen allemaal door de LAPD vernietigd moesten worden en gestolen waren door Travis, die zijn dienstnummer heeft kunnen gebruiken. Vervolgens lijdt het spoor naar de gangster Tyrone. Hij wordt vervolgens ondervraagt en onthult een garage waar veel van Travis' handlangers werken. Riggs, Murtaugh en Cole slagen erin om de handlangers te arresteren. Ondertussen komt Travis erachter dat de overige wapens en ammunitie naar een nieuwe, meer beveiligde locatie zijn gebracht. Travis gijzelt hoofdinspecteur Murphy en gebruikt diens dienstnummer om toegang te krijgen tot de opslag. Cole komt erachter dat het Travis is gelukt om toegang te krijgen tot de opslag en zij, Riggs, Murtaugh en een Edwards, een beginnend agent die zwaar onder de indruk is van Riggs en Murtaugh, gaan naar de opslag toe om Travis tegen te houden. Ze slagen erin om Murphy te bevrijden en een deel van de handlangers uit te schakelen, maar Travis en een handlanger slagen erin te ontsnappen, wat Edwards zijn leven kost. Na een achtervolging tussen Riggs en Travis, slaagt Travis erin te ontsnappen.

Via Leo krijgen ze te horen dat Travis opereert vanaf een in aanbouw zijnde woonwijk, die door zijn bedrijf wordt gebouwd. Riggs, Murtaugh en Cole infiltreren de bouwplaats, waarop een flink vuurgevecht volgt. Tijdens het gevecht wordt een groot deel van de handlangers uitgeschakeld en wordt de bouwplaats grotendeels verwoest. Travis schiet Cole neer en probeert Riggs te pletten met een bulldozer, maar wordt neergeschoten door Riggs, die Daryl's wapen gebruikt met de Armour Piercing Bullets, die dwars door het metaal van de bulldozer gaan. Riggs komt erachter dat Cole het heeft overleefd, doordat ze twee kogelwerende vesten droeg, en vertelt haar dat hij van haar houdt, waarna ze vervolgens met een traumahelikopter naar het ziekenhuis wordt gebracht.

De volgende dag viert de familie Murtaugh's pensioen en komt Leo met de boodschap dat het huis eindelijk verkocht is. Murtaugh vertelt op zijn beurt dat hij niet met pensioen wil gaan en het huis wil houden. Riggs wacht Murtaugh buiten op en vertelt hem dat hij al wist dat Murtaugh niet met pensioen kon gaan en vertelt ook dat hij en Cole een stelletje zijn geworden.

De film eindigt met dat Riggs en Murtaugh naar een bommelding moeten gaan en terwijl ze aankomen, ontploft het gebouw, waarop de iconische zin 'I'm getin' to old for this shit' volgt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Gibson, Mel Mel Gibson Rechercheur Martin Riggs
Glover, Danny Danny Glover Rechercheur Roger Murtaugh
Pesci, Joe Joe Pesci Leo Getz
Russo, Rene Rene Russo Lorna Cole
Wilson, Stuart Stuart Wilson Jack Travis
Kahan, Steve Steve Kahan Hoofdinspecteur Ed Murphy
Love, Darlene Darlene Love Trish Murtaugh
Wolfe, Traci Traci Wolfe Rianne Murtaugh
Millar, Gregory Gregory Millar Tyrone
Chinlund, Nick Nick Chinlund Hatchett
Tuerpe, Paul Paul Tuerpe Travis' handlanger #3
Hines, Damon Damon Hines Nick Murtaugh
Smith, Ebonie Ebonie Smith Carrie Murtaugh
Scarfe, Alan Alan Scarfe Herman Walters
Trainor, Mary Ellen Mary Ellen Trainor Stephanie Woods
Rainwater, Jason Jason Rainwater Jonge agent
Hall, Delores Delores Hall Delores Jackson
Wynn, Bobby Bobby Wynn Darryl
Mark Pellegrino Billy Phelps

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

De film was op Batman Returns na de meest succesvolle film van juni 1992 en de op vier na succesvolste film van het jaar.

Ondanks deze statistieken waren de meningen verdeeld over deze film. Enkele critici vonden het derde deel in vergelijking met de eerste twee een stuk minder. Anderen vonden dat het personage Leo Getz totaal overbodig was. Toch bracht de film volgens andere critici ook weer nieuwe dingen, zoals het karakter Lorna Cole, die omschreven wordt als 'de vrouwelijke Riggs'.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het gebouw dat in de eerste scène vernietigd werd, was de voormalige City Hall van Orlando, Florida.
  • Het gebouw dat vernietigd werd na de aftiteling, was het voormalige Hotel Soreno in Saint Petersburg, Florida.
  • Dit is de eerste Lethal Weapon film met een theme-song, namelijk It's Probably Me.
  • Tijdens de achtervolging met de geldtransporten, noemt de chauffeuse Delores, zichzelf de "Delores the Road-Warrior". De Road-Warrior is ook de naam van Mel Gibson's karakter in Mad Max en in het vervolg, Road Warrior.