Lets kabinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Letse politiek
Wapen Letland
Wapen Letland
Grondwet
Regering:
Saeima
Diplomatiek
Bestuurlijke indeling

Portaal  Portaalicoon  Politiek

Het Lets kabinet bestaat sinds 1918, maar van 1940 tot 1991 viel Letland onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. Er zijn sinds 1990 twintig kabinetten geweest. Omdat Letland een parlementaire republiek is, heeft het parlement de volledige macht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste kabinet[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste kabinet van Letland bestond van 1918 tot 1934. In 1925 stemde het kabinet over welke ministeries er moesten bestaan. Dit waren de volgende ministeries: het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Landbouw, het Ministerie van Verkeer van Waterstaat, het Ministerie van Welzijn en het Ministerie van Justitie.

Staatsgreep[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 mei 1934 kwam er een staatsgreep en vormde Kārlis Ulmanis een autoritaire regering. Ook kwamen er twee nieuwe ministeries bij, namelijk het Ministerie van Sociale Zaken en het Ministerie van Productie en Handel.

Sovjet-Unie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 was Letland geannexeerd door de Sovjet-Unie en werd het land bestuurd onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. In 1991 werd Letland weer onafhankelijk; al in 1990 was er een regering gevormd op basis van meerpartijenverkiezingen in Letland.

Onafhankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Na de onafhankelijkheid die op 21 augustus 1991 werd uitgeroepen (en die op 6 september door de Sovjet-Unie werd erkend), zette de in 1990 aangetreden (overgangs)regering het bestuur voort.

Kabinetten[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw waar het Lets kabinet vergadert: het Paleis van Justitie

Kabinet in de Sovjet-Unie (1940–1991)

Bron[bewerken | brontekst bewerken]