Lettelingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lettelingen
Petit-Enghien
Deelgemeente in België Vlag van België
Lettelingen (België)
Lettelingen
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Edingen
Coördinaten 50° 41′ NB, 04° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,28 km²
Overig
Postcode 7850
Detailkaart
Lettelingen (Henegouwen)
Lettelingen
Portaal  Portaalicoon   België

Lettelingen (Frans: Petit-Enghien) is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de faciliteitengemeente Edingen. Het telt ongeveer 1770 inwoners.

Lettelingen was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 samen met Mark (Frans: Marcq) toegevoegd werd aan de gemeente Edingen. Net als Edingen is het een oorspronkelijk Nederlandstalige plaats maar werd het verfranst door het onderwijs.[1]

In het noorden van het dorp ligt het met Herne gedeelde gehucht Kokejane (Frans: Coquiane). Daar staat ook het Hof Drij-Pikkel aan de weg AsseHove (Frans: Hoves) – Bavay, een oude Romeinse heirbaan.

In het noordoosten van het grondgebied ligt tevens de residentiële woonwijk Bois de Strihoux, in het gelijknamige bos dat zich ook uitstrekt over de aangrenzende dorpen Bierk (Frans: Bierghes) en Heikruis. In deze prestigieuze woonwijk vestigen zich sinds de jaren 90 meer en meer Nederlandstalige gezinnen.

In het dorpscentrum staat de Sint-Salvatorkerk uit de 18e eeuw. Op 2e Pinksterdag vindt de processie van de Heilige Verlosser plaats.

De naam Lettelingen betekent "Klein-Ingen", waarbij Ingen de verkorte naam van Edingen is. Dit is analoog met de Franse namen "Enghien" en "Petit-Enghien".