Letterbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een letterboxed afbeelding.

Letterbox (Engels: brievenbus) is een benaming die wordt gegeven aan de techniek die gebruikt wordt om breedbeeldfilms af te beelden op een scherm met een andere hoogte/breedte verhouding. Om het complete brede beeld correct op zo'n scherm af te beelden moet de breedte ervan worden gereduceerd tot het past op de breedte van het scherm. Als gevolg daarvan is de hoogte van het beeld veelal smaller dan de hoogte van het scherm. Dit resulteert dan in zwarte balken boven en onder het beeld. Daarmee lijkt het geprojecteerde beeld op een smalle sleuf zoals een brievenbus: de letterbox.

Een andere toepassing is het verkrijgen van 'nep-breedbeeld'. Bijvoorbeeld wanneer men op 4:3 (1.33:1 → beeld is dus 1.33 x zo breed als hoog) draait, is het mogelijk door toevoeging van zwarte balken boven en onderin beeld een breedbeeldeffect te krijgen. Het signaal is echter nog steeds niet 16:9 (1.78:1) want het zwart is onderdeel van het 4:3 signaal. Dit kan men zien bij uitzendingen waarbij het logo of de ident van een zender wel of niet in de zwarte balk zit.

Het omgekeerde van letterbox is de pillarbox, hetgeen twee zwarte balken links en rechts van het beeld op het scherm geeft.

Zie ook[bewerken]