Letty Lynton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Letty Lynton
Jeugdzonde
Regie Clarence Brown
Hoofdrollen Joan Crawford
Montage Conrad A. Nervig
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 30 april 1932 (VS)
7 november 1932 (NL)[1]
Genre Drama
Speelduur 84 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Letty Lynton, in Nederland uitgebracht onder de titel Jeugdzonde[2], is een film uit 1932 onder regie van Clarence Brown. De film is gebaseerd op het leven van Madeleine Smith. Joan Crawford speelt de hoofdrol en is te zien tegenover Robert Montgomery. Eigenlijk zou ze te zien zijn tegenover Clark Gable. Echter, de studio wilde hen straffen voor het hebben van een affaire.

De film werd op 17 januari 1936 verboden verklaard omdat hij te veel leek op het toneelstuk Dishonored Lady, terwijl men daar de rechten niet voor bezat en er ook geen krediet aan werd gegeven.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Nadat haar relatie met Emile Renaul is geëindigd, verlaat Letty Lynton Zuid-Amerika om te verhuizen naar New York. Als ze al op het schip dat haar naar haar nieuwe bestemming zal vervoeren is, ontmoet ze haar nieuwe vriendje. Emile kan haar echter moeilijk laten gaan en blijft haar voortdurend lastigvallen. Voor Letty is al snel de maat vol en ze besluit hem daarom te vergiftigen. Na zijn overlijden is Letty al snel de hoofdverdachte.

Rolverdeling[bewerken]