Leur (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leur is een dorp in de gemeente Etten-Leur.

Het dorp Leur is door woonwijken vastgebouwd aan Etten.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam leur betekent waarschijnlijk: slechte turf. Leur is ontstaan in een gebied waar turf werd gewonnen, die kennelijk van slechte kwaliteit was. Een andere verklaring luidt dat leur betrekking had op slechte grond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van de naam Leur dateert van 1461. Er was toen sprake van een huis opte Loer. Mogelijk heeft het plaatsje zich al vanaf 1200 ontwikkeld als een nederzetting van turfwinners en -schippers. Daartoe werd al in de Middeleeuwen de Leurse Vaart of Leurse Haven gegraven. Dit was een turfvaart die in een verbinding met de Mark voorzag. In de 16e eeuw ontstond een haventje. Het dorp ontwikkelde zich langs een weg die loodrecht op de turfvaart stond. Het haventje heeft ook in latere tijden bijgedragen aan de nodige industriële bedrijvigheid. De Zeepziederij "De Ster" uit 1913 was bijvoorbeeld aan het haventje gevestigd, evenals een aantal andere bedrijfjes en magazijnen.

In 1999 werd het haventje opgeknapt en werd ook de zwaaikom hersteld, zodat de pleziervaartuigen weer gebruik ervan kon maken, zonder achteruit terug naar de Mark te hoeven varen.

In 1968 verdween de naam Leur van de kaarten. Door uitbreidingsplannen werd Leur steeds meer aan Etten vastgebouwd. Men sprak zelfs van Etten-Leur-Noord als men Leur bedoelde! Aangezien de centra van Leur en Etten een duidelijk verschillend karakter hebben en de dorpen, hoewel één gemeente vormend, ook een andere ontstaansgeschiedenis kennen, worden ze afzonderlijk behandeld. De woonwijken die beide plaatsen verbinden, tonen geen onderscheid.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

  • Land- en tuinbouwmuseum, aan Kasteellaan 23, bevat een verzameling die betrekking heeft op het West-Brabantse boerenvolksleven.
  • Huysmuseum, in het Hooghuys, aan Van Bergenplein 39, behandelt de geschiedenis van de psychiatrie.
  • Natuurmuseum, aan Lange Brugstraat 61, bevat vitrines met opgezette dieren, schedels, insecten, schelpen en mineralen.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van Leur bevindt zich een laaggelegen poldergebied. Hierin bevindt zich het natuurgebied Haagse Beemden. Waterlopen zijn de Leurse Haven en de Halse Vliet. De laatste is deel van de vroegere loop van de Mark, welke rivier de noordelijke gemeentegrens vormt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Etten, Prinsenbeek, Zevenbergen

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]