Levend standbeeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Levend standbeeld op La Rambla (Barcelona)
Bellenblazer in Amsterdam

Een levend standbeeld wordt gevormd door één of meerdere personen, die op een standbeeld lijken. Dit wordt bereikt door schmink en aangepaste kleding. In sommige optredens is het de bedoeling dat de persoon of personen zich ook daadwerkelijk (langdurig) niet bewegen, hetgeen zeer veel concentratie en een groot uithoudingsvermogen vergt.

Levende beelden worden onder andere gebruikt in etalages om kijkers voor de gek te houden en in televisieshows met de verborgen camera.

In sciencefiction en fantasie betekent de term vaak het tegenovergesteld: mensen (of andere mensachtigen (humanoïden) zoals elfjes) worden stilgezet door middel van technologie of magie en zijn zich dikwijls bewust van het gebeuren. Bijvoorbeeld in Michael Moorcocks boek The Queen of the Swords, waarin de helden het bevroren leger tegenkomen dat moest vechten tegen een slechte godin, maar omgetoverd werden in levende standbeelden. Ook in De Kronieken van Narnia komen bevroren wezens voor.

Festival Arnhem[bewerken]

De jaarlijkse wedstrijd in Nederland wordt vanaf 1996 elk jaar eind augustus, later eind september in Arnhem gehouden onder de noemer Nederlands Kampioenschap Living Statue. Tegenwoordig is dat het World Statues Festival. Op de vrijdagavond ervoor is het Statues by Night festival in Ede, op de zaterdag voor kinderen Kids Statues en op zondag is er het kampioenschap voor volwassenen.

Brussel, voor de St.-Hubertusgalerijen