Levend standbeeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel, voor de St.-Hubertusgalerijen
Bellenblazer in Amsterdam

Een levend standbeeld wordt gevormd door een of meerdere personen, die zich als standbeeld presenteren. Dit wordt bereikt door schmink en aangepaste kleding. In sommige optredens is het de bedoeling dat de persoon of personen zich ook daadwerkelijk (langdurig) niet bewegen, hetgeen zeer veel concentratie en een groot uithoudingsvermogen vergt.

Levende beelden worden onder andere gebruikt in etalages om kijkers voor de gek te houden en in televisieshows met een verborgen camera.

Een bekend performer begin 20e eeuw was Olga Desmond.

Bevroren wezens[bewerken | brontekst bewerken]

In sciencefiction en fantasy worden mensen of mensachtigen (zoals elfjes) soms stilgezet door middel van technologie of magieen. Bijvoorbeeld in Michael Moorcocks boek The Queen of the Swords, waarin de helden het bevroren leger tegenkomen dat moest vechten tegen een slechte godin, maar omgetoverd werden in levende standbeelden. Ook in De Kronieken van Narnia komen bevroren wezens voor.

Festivals in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sinds 1996 wordt in Arnhem ieder jaar een weekend georganiseerd onder de noemer 'Nederlands Kampioenschap Living Statue', vanaf 2004 World Statues Festival genoemd. Er is daar een speciale dag voor kinderstatues. Op de vrijdagavond ervoor is er het Statues by Night festival in Ede.
  • De Drentse kampioenschappen Living Statues, oftewel Stiefkiekn worden sinds 2009 jaarlijks in Westerbork gehouden.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Living statues op Wikimedia Commons.