Levermodel van Piacenza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van de geïnciseerde zijde van de lever van Piacenza (replica).
Tekening van de segmentaire indeling met inscripties op de lever.

De "Lever van Piacenza" (Italiaans: il fegato di Piacenza), ook wel Iecur Placentinum genoemd, is een Etruskische model van een lever daterend van rond het einde van de 2e of begin 1e eeuw v.Chr. (Hellenistische periode).

Het artefact werd op 26 september 1877 nabij Gossolengo (in de provincie Piacenza, Italië) tijdens het ploegen gevonden. Het is een levensgroot, gestileerd model van een schapenlever in brons (afmetingen 126 x 76 x 60 millimeter), waarvan de vlakke zijde is voorzien van een segmentaire indeling. Binnen de segmenten zijn Etruskische inscripties aangebracht, alle namen van figuren uit de Etruskische mythologie. Deze indeling houdt verband met de Etruskische indeling van de hemel in verschillende regionen, waar specifieke godheden woonden. De bronzen lever van Piacenza is daarom waarschijnlijk een instructiemodel voor haruspices (leverschouwende priesters) geweest. De overeenkomsten tussen de Lever van Piacenza en kleimodellen van levers uit Anatolië en Mesopotamië (Akkad en Babylonië), die ook gebruikt werden om de toekomst te voorspellen zijn opvallend.

Het stuk bevindt zich thans in het Museo Archeologico di Piacenza (Palazzo Farnese).

Referenties[bewerken]

  • A. Maggiani, Qualque osservazione sul Fegato di Piacenza, in: Studi Etruschi 50 (1982) pp. 53-88.
  • L.B. Van der Meer, Iecur Placentinum and the orientation of the Etruscan haruspex, in: Bulletin Antieke Beschaving 54 (1979) pp. 49-64.
  • L.B. Van der Meer, The bronze liver of Piacenza, Amsterdam, 1987.