Lezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een lezing is de kennisneming van een bestaande tekst. Het is een activiteit, die luidop of in stilte kan gebeuren. Een luidop lezing kan mededeling beogen van een tekst in ongewijzigde vorm aan toehoorders (zie ook redevoering), of kan bijvoorbeeld strekken tot oefening van uitspraak of tot studie.

Niet meer in gebruik is de betekenis van lezing als 'verzamelen', 'bijeenrapen'. Zo betreft 'aren lezen', het zoeken en oprapen van op het veld achtergebleven aren na de oogst, door behoeftigen. Het woord 'lezing' kan prozaïsch worden verbasterd, als zijnde elk gericht zoeken en verzamelen van kleinigheden. Het is in die betekenis geen gemeengoed.

In een parlementaire context is de lezing de artikelsgewijze bespreking en stemming van een wetsvoorstel of -ontwerp. Afhankelijk van het parlement kan er na de eerste lezing ook een tweede of zelfs derde lezing mogelijk of verplicht zijn. Soms zijn lezingen louter een formaliteit zonder bespreking.

In religieuze context is de lezing een onderdeel van de christelijke eucharistieviering. Een gebed kan bestaan uit luidop lezen. Tot de 4de eeuw na Christus was het in christelijke kringen gebruikelijk om religieuze teksten luidop voor te lezen voor een groep, en niet om er individueel en in stilte kennis van te nemen. De letterlijke betekenis van het Arabische woord Qor-aan betreft 'luidop lezen'.

Een overzicht van jaarlijkse lezingen en wie die hebben gehouden, vindt u hier: http://www.elsevier.nl/Dossiers/Lezingen/.

Zie ook[bewerken]


Geplaatst op:
13-04-2007
Dit artikel is een beginnetje over taal. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png