Li Hongzhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Li Hongzhi

Li Hongzhi (Gongzhuling (Jilin) (geboortedatum 13 mei 1951 of 7 juli 1952) is de geestelijk leider van de Falun Gong-beweging. Zijn geboortedatum is omstreden. Li Hongzhi zelf wijt dit aan bureaucratische fouten tijdens de Culturele Revolutie. De Chinese autoriteiten stellen echter dat Li Hongzhi zijn geboortedatum heeft aangepast aan die van de stichter van het boeddhisme, de Gautama Boeddha. Hij maakte in mei 1992 Falun Gong in de stad Changchun openbaar.

Li Hongzhi zegt twee redenen te hebben om Falun Gong openbaar te maken:

  • Hij wil de reputatie van Qigong verbeteren. In 1970, te midden van het gewoel van de culturele revolutie, werd Qigong door de Chinese overheid gepromoot als een methode voor het bevorderen van de gezondheid. De toenmalige Chinese regering had de neiging alles wat enigszins naar spiritualiteit neigt als "bijgeloof" opzij te schuiven. Li Hongzhi wilde met de introductie van Falun Gong aantonen dat Qigong méér is dan een stel oefeningen om fit te blijven en dat het belangrijkste onderdeel ervan bestaat in het cultiveren van het spirituele hart (Xinxing). Li Hongzhi gaat ervan uit dat de morele normen van de maatschappij erop achteruitgaan. Bij het verliezen van het morele besef, kunnen ze hun ziekten niet genezen, ook niet met Qigong.
  • Falun Gong is, volgens Li Hongzhi, een methode van de Boeddhaschool. Boeddha leerde dat er 84000 verschillende paden tot deze school behoren. Falun Gong is daar één van. Alle paden van de Boeddhaschool zijn gericht op het verhogen van het welzijn van zo veel mogelijk mensen.

Van 1992 tot 1994 wordt Li Hongzhi uitgenodigd naar verschillende grote steden op het Chinese vasteland en geeft er lezingen, telkens voor volle zalen. Hij geeft uitleg over de filosofie achter Falun Gong en zijn discipelen leren tegelijk de erbij horende oefeningen aan.

Li Hongzhi’s lezingen worden later te boek gesteld onder de titel Zhuan Falun (Het Draaiende Wetswiel), dat als de bijbel van Falun Gong kan worden beschouwd. De oefeningen worden getoond en uitgelegd in het boek Falun Gong (Qigong van het Draaiende Wetswiel).

In 1995 wordt Li uitgenodigd naar de Verenigde Staten om ook daar lezingen te houden.

De Chinese regering heeft, verrast door de snelle groei van de Falun Gong-beweging en bang geworden voor haar invloed, hard opgetreden tegen haar volgelingen.

Li woont nu in Brooklyn (New York). Hij zei in een interview met Time dat er buitenaardse wezens vermomd als mensen op aarde rondlopen.[1]