Li Hongzhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Li Hongzhi

Li Hongzhi (Chinees: 李洪志; Gongzhuling, provincie Jilin, 13 mei 1951 of 7 juli 1952) is de grondlegger en geestelijk leider van de Falun Gong-beweging. Zijn geboortedatum is omstreden. Li zelf wijt dit aan bureaucratische fouten tijdens de Culturele Revolutie. De Chinese autoriteiten stellen echter dat Li zijn geboortedatum heeft aangepast aan die van de stichter van het boeddhisme, de Gautama Boeddha. Hij maakte in mei 1992 Falun Gong in de stad Changchun openbaar.

Li zegt twee redenen te hebben om Falun Gong openbaar te maken.

Ten eerste wil hij de reputatie van qi gong verbeteren. In 1970, te midden van het gewoel van de Culturele Revolutie, werd qi gong door de Chinese overheid gepromoot als een methode voor het bevorderen van de gezondheid. De toenmalige Chinese regering had de neiging alles wat enigszins naar spiritualiteit neigde als "bijgeloof" opzij te schuiven. Li wilde met de introductie van Falun Gong aantonen dat qi gong meer is dan een stel oefeningen om fit te blijven en dat het belangrijkste onderdeel ervan bestaat uit het cultiveren van het spirituele hart (xinxing). Li gaat ervan uit dat de morele normen van de maatschappij erop achteruitgaan. Bij het verliezen van het morele besef kunnen mensen hun ziekten niet genezen, ook niet met qi gong.

Ten tweede is Falun Gong, volgens Li, een methode van de boeddhaschool. Boeddha leerde dat er 84.000 verschillende paden tot deze school behoren. Falun Gong is daar één van. Alle paden van de boeddhaschool zijn gericht op het verhogen van het welzijn van zo veel mogelijk mensen.

In de jaren 1992 tot 1994 werd Li uitgenodigd door verschillende grote steden op het Chinese vasteland en gaf hij er lezingen, telkens voor volle zalen. Hij gaf uitleg over de filosofie achter Falun Gong en zijn discipelen leerden tegelijk de erbij behorende oefeningen. Li's lezingen werden later te boek gesteld onder de titel Zhuan Falun ('het draaiende wetswiel'), dat als de Bijbel van Falun Gong kan worden beschouwd. De oefeningen worden getoond en uitgelegd in het boek Falun Gong ('qi gong van het draaiende wetswiel'). In 1995 werd Li uitgenodigd door de Verenigde Staten om ook daar lezingen te houden.

De Chinese regering, verrast door de snelle groei van de Falun Gong-beweging en bang geworden voor haar invloed, trad hard op tegen haar volgelingen.

Li woont tegenwoordig in New York.