Naar inhoud springen

Li Keqiang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Li Keqiang
Li Keqiang
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 李克强
Traditioneel 李克強
Pinyin Lǐ Kèqiáng

Li Keqiang (Standaardmandarijn: 李克强; Hefei, 1 juli 1955Shanghai, 27 oktober 2023) was een Chinees politicus. Van 15 maart 2013 tot 11 maart 2023 was hij premier van de Volksrepubliek China.

Studieloopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Li werd geboren als zoon van een gemeentelijke ambtenaar van Hefei.

Li behaalde het diploma voor de middelbare school in Hefei in 1974, tijdens de Culturele Revolutie, en werd naar het platteland gestuurd in Fengyang in dezelfde provincie om daar op het land te werken. Daar werd hij uiteindelijk lid van de Communistische Partij van China en werd partijhoofd van het lokale productieteam. Hij ontving er een prijs voor het bestuderen van het maoïsme.

Li weigerde zijn vaders aanbod om hem klaar te stomen voor het lokale leiderschap van de partij en ging rechten studeren aan de Universiteit van Peking, waar hij zijn LLB behaalde. Daarnaast werd hij er president van de studentenraad van de universiteit. Hij behaalde een doctoraat voor economie in 1995, met de prominente econoom Li Yining (overigens geen familie) als doctorale adviseur. Zijn proefschrift werd bekroond met de Sun-Yefangprijs, China's hoogste prijs in de economie.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vicepremier en premier[bewerken | brontekst bewerken]

Li was van 2008 tot 2013 vicepremier van de Volksrepubliek China onder leiding van president Hu Jintao.

Op 15 maart 2013 werd Li Keqiang door het Nationaal Volkscongres verkozen als premier. Op hetzelfde congres werd Xi Jinping tot president gekozen. Li verving op dat moment premier Wen Jiabao, die na het uitzitten van twee termijnen met pensioen was gegaan. Van de bijna 3000 leden die stemden op het congres waren er 2940 stemmen voor Li, slechts drie tegen en zes onthoudingen. Hij werd gekozen voor een termijn van vijf jaar en in 2018 herkozen. Zijn loopbaan eindigde in 2022, toen hij niet herkozen werd in het Permanent Comité van de Communistische Partij. In maart 2023 werd hij als premier opgevolgd door Li Qiang.

Buitenlands beleid[bewerken | brontekst bewerken]

Li Keqiang ontvangt de Nederlandse minister-president Mark Rutte in de Grote Hal van het Volk (2013).

Li Keqiang bracht zijn eerste staatsbezoek aan buurland India op 18 mei 2013 vanwege een poging om de geschillen van de grenzen op te lossen en de economische betrekkingen te bevorderen. Zo zei hij dat de keuze van India voor zijn eerste staatsbezoek benadrukt welk belang China hecht aan zijn politieke betrekkingen met India. Tijdens het bezoek van premier Narendra Modi aan China in het jaar 2015 namen beide premiers een selfie. Tijdens zijn bezoek aan Pakistan ontmoette Li leiders van dat land en stelde hij: "Als beste vriend en broeder van Pakistan, willen we zo veel hulp bieden als we aan de Pakistaanse kant kunnen bieden". Li bezocht ook Zwitserland en Duitsland in verband met zijn eerste reis naar de Europese Unie en ontmoette de regeringsleiders van beide landen.

Kejang overleed op 27 oktober 2023 op 68-jarige leeftijd na een hartaanval.[1][2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Profiel van Li op de Engelstalige website van de Chinese overheid

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Li Keqiang van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.