Liander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Liander is een Nederlands nutsbedrijf dat het midden- en laagspanningselektriciteitsnet en het hoge en lagedruk gasnet in een deel van Nederland beheert. Liander N.V. is de grootste netbeheerder in Nederland. Liander N.V. beheert het energienetwerk in de provincies Gelderland en Noord-Holland en in grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

Liander N.V. was vroeger bekend onder de naam Continuon netbeheer. Liander N.V. is een bedrijfsonderdeel van het netwerkbedrijf Alliander. Onder Alliander valt ook Liandon dat zich richt op aanleg en onderhoud van complexe energie-infrastructuren (voorheen Nuon Tecno).

In navolging van de bepalingen van de Splitsingswet is Liander N.V. in juli 2008 afgesplitst van de Nuon-groep en voert het sinds 12 november 2008 de nieuwe naam Liander. Nuon gaat verder als productie- en leveringsbedrijf - onder de naam Nuon Energy - Liander N.V. gaat verder als onafhankelijk regionaal netwerkbedrijf.

Kritiek[bewerken]

Begin 2017 maakte een onbekende een satirische kopie van de website op liander.org. De onbekende beweerde hierop dat de serviceverlening van Liander gebrekkig zou zijn en uitte kritiek op de hoogte van het inkomen van de topman.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]