Naar inhoud springen

Liberaal Joodse Begraafplaats Gan Hasjalom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gan Hasjalom Hoofddorp
Huidige straat Hoofdweg (Westzijde) 395, Hoofddorp
Beheer  Stichting Gan Hasjalom
Jaar van stichting 1937
Toegankelijkheid tijdens openingsuren
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Gan Hasjalom Amstelveen
gebouw op de nieuwe begraafplaats, ontworpen door Jaap Walvisch
Huidige straat Saskia van Uylenburgweg 4, Amstelveen
Beheer  Stichting Gan Hasjalom
Jaar van stichting 2002
Toegankelijkheid met een sleutel(kaart)
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Stichting Gan Hasjalom (Hebreeuws voorː Tuin van vrede) beheert twee begraafplaatsen in Noord-Holland. Dit zijn de begraafplaatsen van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam, maar ze worden ook gebruikt door (leden van) andere liberaal joodse gemeenten in Nederland. Beide begraafplaatsen liggen buiten Amsterdam.

Gan Hasjalom in Hoofddorp[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste begraafplaats van Gan Hasjalom is in 1937 opgericht en ligt ten noordoosten van Hoofddorp, achter de algemene begraafplaats, de Wilgenhof, bij de Hoofdvaart en de Vijfhuizerweg.

Er is een monument opgericht voor slachtoffers van de Holocaust. Het monument draagt de tekst: "Moge God gedenken onze doden de martelaren, die stierven in de jaren der vervolging en wier graf niemand kent tot op deze dag, 1940-1945", met daaronder onder andere de namen van Edith Frank-Holländer, Margot en Anne Frank en de andere onderduikers uit het Achterhuis.

Door de Polderbaan van de dichtbije luchthaven Schiphol is het functioneren van deze begraafplaats bemoeilijkt door de geluidsoverlast van het luchtverkeer. Er zijn toch ook na 2002 nog wel mensen begraven, zowel om reden van familiebanden als andere voorkeuren voor deze locatie.

Gan Hasjalom in Amstelveen[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede begraafplaats, sinds 2002, ligt in Amstelveen, aan de noordoostkant, aan de Saskia van Uylenburgweg, bij het Loopveld. De begraafplaats in Amstelveen, ontworpen door de Haarlemse architect Jaap Walvisch, is in 2002 in gebruik genomen, nadat door de uitbreiding van Schiphol, de begraafplaats in Hoofddorp door geluidsoverlast in verdrukking was gekomen.

Op de nieuwe begraafplaats is een monument opgericht van de beeldend kunstenaar Appie Drielsma uit Maastricht. Het monument bestaat uit roestvrijstalen zuilen waarin de namen zijn gegraveerd en waar ook de namen op het oude monument een plek hebben gekregen. Elders op deze begraafplaats staat ook een kleiner monument met namen van overledenen die om andere redenen geen graf hebben gekregen.

Begraven personen[bewerken | brontekst bewerken]

Op begraafplaats(en) van Gan Hasjalom liggen verscheidene bekende personen begraven:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]