Liberales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ama-gi, vrijheid in het Sumerisch, wordt door sommige libertariërs als logo of symbool gehanteerd. Maar ook de progressieve liberale denktank liberales gebruikt dit symbool als logo.

Liberales is een Vlaamse denktank die opkomt voor progressief liberalisme, individuele vrijheid, rechtvaardigheid en de rechten van de mens. Liberales steunt verantwoordelijkheid, burgerlijke vrijheden en solidariteit maar verzet zich tegen conservativisme, fascisme, communisme en religieuze onverdraagzaamheid. Het pleidooi tegen een absolute vrije markt en voor overheidscorrecties op tal van maatschappelijke niveaus doet evenwel wenkbrauwen fronsen in libertarische kringen.

Claude Nijs is de voorzitter en woordvoerder van de organisatie. Andere bekende kernleden zijn Andreas Tirez, Ann Brusseel, Assita Kanko, Egbert Lachaert, Sara De Mulder, Maarten Boudry en Dirk Verhofstadt. Vroegere bekende kernleden waren Mathias De Clercq, Philippe De Backer, Els Ampe en Gwendolyn Rutten. Liberales is een liberale denkgroep in Vlaanderen, maar heeft geen structurele binding met de Vlaamse liberale partij Open VLD.

Liberales presenteerde op 17 december 2007 een geactualiseerde versie van het beruchte Manifest van Oxford. Liberales organiseerde de voorbije 5 jaar een Popperlezing. In 2007 werd de lezing uitgesproken door Guy Verhofstadt, in 2008 door Hugo Dyserinck, in 2009 door Herman Van Rompuy, in 2010 door Hans Achterhuis en in 2011 door Mark Rutte. Daarna organiseerde het vijf John Rawlslezingen. In 2012 werd de lezing uitgesproken door de schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw, in 2013 door ex-minister Frank Vandenbroucke, in 2014 door de Nederlandse filosoof Paul Cliteur, in 2015 door de filosoof Philippe Van Parijs, en in 2016 door hoogleraar Patrick Loobuyck.

Liberales is op 3 april 2010 van start gegaan met LiberalesTV. Eind 2013 verscheen nummer 400 van hun gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]