Liberales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ama-gi, vrijheid in het Sumerisch, wordt door sommige libertariërs als logo of symbool gehanteerd. Maar ook de progressieve liberale denktank liberales gebruikt dit symbool als logo.

Liberales is een Vlaamse onafhankelijke denktank die opkomt voor individuele vrijheid, rechtvaardigheid en de rechten van de mens. Liberales ziet het liberalisme als een uitgesproken progressieve ideologie en keert zich tegen het conservativisme, fascisme, communisme en religieuze onverdraagzaamheid. Het pleidooi tegen een absolute vrije markt en voor overheidscorrecties op tal van maatschappelijke niveaus doet evenwel wenkbrauwen fronsen in libertarische kringen.

Claude Nijs is de voorzitter en woordvoerder van de organisatie. De andere kernleden zijn Andreas Tirez, Ann Brusseel, Assita Kanko, Egbert Lachaert, Sara De Mulder, Maarten Boudry, Wouter Duyck, Pierre Bruyneel, Rudi Collijs, Gert Jan Geling, Jelmen Haaze, Lieven Pauwels, Philipp Bekaert, Rémy Bonnaffé, Daniël Boomsma, Elke Wambacq, Lawrence Vanhove, Siebo Janssens, Amy Kessels, Thomas Leys, Elisabeth Matthys, Arno Morsa, Kasper Ossenblok, Christophe Peeters, Rik Rammeloo, Nicky Rogge, Marnix Vandenbulcke, Philippe Van der Celen,Koert Van Espen en Dirk Verhofstadt.

Vroegere bekende kernleden waren Mathias De Clercq, Philippe De Backer, Els Ampe en Gwendolyn Rutten. Liberales is een liberale denkgroep in Vlaanderen, maar heeft geen structurele binding met de Vlaamse liberale partij Open VLD.

Liberales presenteerde op 17 december 2007 een geactualiseerde versie van het beruchte Manifest van Oxford. Liberales organiseerde gedurende 5 jaar een Popperlezing. In 2007 werd de lezing uitgesproken door toenmalig premier Guy Verhofstadt, in 2008 door professor emeritus Hugo Dyserinck, in 2009 door toenmalig premier Herman Van Rompuy, in 2010 door de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis en in 2011 door de Nederlandse premier Mark Rutte. Daarna organiseerde het vijf John Rawlslezingen. In 2012 werd de lezing uitgesproken door schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw, in 2013 door ex-minister Frank Vandenbroucke, in 2014 door de Nederlandse filosoof Paul Cliteur, in 2015 door de filosoof Philippe Van Parijs, en in 2016 door hoogleraar Patrick Loobuyck.

Liberales is op 3 april 2010 van start gegaan met LiberalesTV. Op 9 december 2016 verscheen nummer 500 van hun gratis wekelijkse nieuwsbrief.

In januari 2017 verscheen het boek Theorieën over rechtvaardigheid. De John Rawlslezingen onder redactie van Dirk Verhofstadt. In dit boek komen staan de volledige toespraken van de vijf John Rawlslezingen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]