Libertas; maandschrift voor het koninkrijk der Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Libertas
Ondertitel Maandschrift voor het Koninkrijk der Nederlanden
Plaats(en) van uitgave 's-Gravenhage
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage 2000-3000
Datum eerste uitgave juli 1944
Datum laatste uitgave mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren D.E. van Raalte; A.A.C. Reedijk; F.G.A. (Ferry) Huber
Gerelateerde kranten Slaet op den Trommele; Wekelijkse kroniek van Libertas; i.s.m. met 'De koerier', en 'Voor koningin en vaderland';
Legaal voortgezet Ja
Nr. in DOP van L.E. Winkel 364
Beschrijving in catalogus 401017648
Portaal  Portaalicoon   Media

Libertas; maandschrift voor het koninkrijk der Nederlanden was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf juli 1944 tot en met mei 1945 in gedrukte vorm in 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks in een oplage tussen de 2000 en 3000 exemplaren. De inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

In de loop der jaren veranderde het karakter van de illegale bladen, aanvankelijk opgericht ter stimulering van het verzet, in bladen met een meer politieke inslag. A.A.C. Reedijk, F.G.A. (Ferry) Huber (reeds medewerker van Slaet op den trommele) en D.E. van Raalte gingen daarom over tot de oprichting van een orgaan, waarvan de geestelijke basis werd gevormd door de erkenning en aanvaarding van de christelijke beginselen op liberale grondslag. Artikelen betreffende de toekomstige onderlinge verhouding tussen de gebiedsdelen van het koninkrijk en de verhouding tussen werkgever en werknemer vormden een belangrijk gedeelte van de inhoud.

In de laatste week van de oorlog werd nog begonnen met de uitgave van een 'Wekelijkse Kroniek' van Libertas, waarin commentaar werd geleverd op het politieke nieuws, dat de nieuwsorganen brachten. Toen de legale dagbladen weer in de behoefte aan voorlichting konden voorzien, werd deze uitgave gestaakt.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]