Libische Woestijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De woestijn in Zuid-Libië. Ongeveer 90% van het Libisch grondgebied bestaat uit woestijn.

De Libische Woestijn (Arabisch: الصحراء الليبية), ook wel Grote Zandzee en Westelijke Woestijn genoemd, is het noordoostelijke deel van de Sahara-woestijn op het grondgebied van Libië, Egypte en het noordwesten van Soedan. Het min of meer rechthoekige gebied strekt zich zo'n 1100 km uit van oost naar west en 1000 km van noord naar zuid. Daarmee heeft het een oppervlakte van 1,1 miljoen vierkante kilometer. Pas in 1924 werd de Libische Woestijn nauwkeurig in kaart gebracht door Ahmed Hassanein na diens ontdekkingsreis waarbij hij 3500 km te voet aflegde.

De woestijn bestaat voornamelijk uit zand en steen en wordt bewoond door de Sanusi. Voorkomende dieren zijn de zandadder en de schorpioen. Het grootste deel van de woestijn bestaat uit een massief plateau van steenafzetting. Op bepaalde plaatsen zijn ook heuvels en dalen. Het Gilf Kebir-plateau is met een hoogte van 2000 meter een uitzondering.

Er loopt nergens een rivier door de woestijn. Wel zijn er acht grote depressies in het gebied. Behalve de kleinste, Qattara, waar het water zout is, worden deze als oases beschouwd. Deze zeven gebieden hebben drinkbaar water, beperkte natuurlijke rijkdommen en landbouwmogelijkheden en het is dan ook hier dat mensen wonen.

Geografische plaatsen[bewerken]

Qattara[bewerken]

De Qattara-depressie is ongeveer 15.000 vierkante kilometer groot (de helft van België) en ligt grotendeels onder de zeespiegel. Het laagste punt ligt op −133 meter en dit is het tweede laagste punt van het Afrikaanse continent. Het gebied bestaat uit badlands, kwelders en zoutmeren.

Gilf Kebir[bewerken]

Dit plateau van ruwweg 40 duizend vierkante km (ongeveer de grootte van Zwitserland) rijst 300 meter boven het woestijnplateau uit. Het ligt volledig in Egypte. De zuidoostelijke kant is duidelijk afgelijnd met steile kliffen en smalle wadi's. De noordoostelijke kant wordt ervan gescheiden door een brede vallei en is verscheidener. Deze kant heeft ook drie grote begroeide wadi's.

Zandzeeën[bewerken]

Een kwart van het gebied bestaat uit drie door de wind gevormde zandzeeën met duinen tot 110 meter hoog. Deze zijn de:

Oases[bewerken]

Egypte[bewerken]

De Bahariya-oase in Centraal-Egypte gezien vanaf de Zwarte Berg.

Libië[bewerken]

Externe links[bewerken]