Lichaamsuitbreiding (Ned) / Velduitbreiding (Be)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de abstracte algebra, een deelgebied van de wiskunde, is een velduitbreiding (Vlaams) of lichaamsuitbreiding (Nederlands_, in het vervolg alleen uitbreiding genoemd, een veld/lichaam L dat wordt voortgebracht door aan een bestaand veld/lichaam K een of meer nieuwe elementen toe te voegen. L heet een uitbreiding van K. Wanneer L uit K ontstaat door daar het element α aan toe te voegen, noteert men: L = K(α).

Zo vormen de complexe getallen een uitbreiding van de reële getallen . In heeft de vergelijking x2 + 1 = 0 geen oplossingen. Voegt men echter een nieuw element toe, de imaginaire eenheid i, die is gedefinieerd als een oplossing van deze vergelijking, en voegt men vervolgens ook alle elementen toe die noodzakelijk zijn om een lichaam/veld te vormen, dan verkrijgt men het lichaam/veld van de complexe getallen. Een gevolg van de hoofdstelling van de algebra is, dat alle oplossingen van een algebraïsche vergelijking in liggen.

De graad van een uitbreiding is de dimensie van de uitbreiding als vectorruimte over het oorspronkelijke lichaam/veld.

Het principe van de uitbreidingen kan naar ringuitbreidingen worden uitgebreid, op te vatten als een ring en een van haar deelringen.