Lichtplatform Goeree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lichtplatform Goeree
Plaatsing lichtplatform Goeree voor de kust van Zeeland, 25 juli 1971
Plaats Noordzee
Coördinaten 51° 55′ NB, 3° 40′ OL
Status in gebruik
Start bouw 1971
Opening 1971
Eigenaar Rijkswaterstaat
Karakter groepsschitterlicht
Lichtenlijst 0984
BA B 0630
NGA 9636
Bouwwerk
Hoogte 23.5 m
Vorm vierkant
Kleur rood-wit geblokt
Bouwmateriaal staal
Uitrusting
Lichtpatroon Fl(4)20s
Lichthoogte 32 m boven zeeniveau
Nominale dracht 28 zeemijl
Lens draaiend Fresneloptiek
Mistsignaal Horn Mo(U) 30s
Radar ja
Bemand nee
MMSI 002442104
Lichtplatform Goeree (Nederland)
Lichtplatform Goeree
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Lichtplatform Goeree of Lichteiland Goeree is een platform of lichteiland dat dient als aanloopbaken op zee. Het is gelegen op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op dit platform in zee worden er ook meetgegevens verzameld over de wind, luchtdruk, zicht en de golfslag ter plaatse. Op het lichtplatform bevinden zich diverse bakens voor de scheepvaart, waaronder de op 30 meter boven de zeespiegel gesitueerde lamp in de vuurtoren op een van de hoeken van het platform. Verder is er ook een misthoorn aanwezig. Voor de elektriciteitsvoorziening bevinden zich drie generatoren aan boord.

Slechts eens in de twee maanden wordt het lichtplatform door een onderhoudsploeg bezocht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1953 heeft er ter plaatse op deze locatie steeds een lichtschip gelegen.

Op 14 september 1971 werd het lichtschip voor de laatste keer vanaf deze locatie binnengehaald. Binnen een week tijd is het lichtplatform ter plaatse opgebouwd uit vooraf op het land geprefabriceerde elementen.

Op 6 mei 2020 werd het licht op het eiland voorgoed gedoofd. Voorheen had het een groepsschitterlicht van 4 flitsen per 20 seconden, een lichthoogte van 32 meter boven de middenstand en een bereik van 28 zeemijlen.[bron?]

Huidige toestand[bewerken | brontekst bewerken]

De lichtkarakteristiek is Fl(4)W20s32m28M[1] dat is: elke 20 seconden 4 schitteringen (één schittering duurt ongeveer 100 milliseconde) vanaf een hoogte van 32 meter die een dracht heeft van 28 zeemijl (ruim 51 kilometer).
en voor het mistsein Horn Mo(U) 30s dat is: wanneer het mistig is met een misthoorn elke 30 seconden de morsecode voor de hoofdletter "U" (· · —) laten horen.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het platform is opgebouwd uit een bovenbouw en een onderbouw. Het bovenbouw is het eigenlijke platform en bevindt zich op 20 meter boven de zeespiegel. De onderbouw is 40 meter hoog en bestaat uit vier poten voorzien van dwarsverbindingen. Voor de verankering heeft men door de holle poten 80 meter lange heipalen geslagen tot een diepte van 40 meter.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]