Lidija Tsjoekovskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lidija Kornejevna Tsjoekovskaja (Russisch: Лидия Корнеевна Чуковская) (Helsinki, 24 maart 1907 - Moskou, 8 februari 1996) was een Russisch schrijfster en dichteres. Ze was bevriend met de dichteres Anna Achmatova, wiens werken ze na haar dood bezorgde.

Leven[bewerken]

Lydia's man Matvej Bronstein

Lidija Tsjoekovskaja is de dochter van Kornej Tsjoekovski. Centraal in het werk van Tsjoekovskaja staat de tijd van de Stalin-terreur en de grote zuiveringen in de jaren dertig. Haar man, de bekende natuurkundige Matvej Bronstein (1906-1938), werd in 1937 op onduidelijke gronden gearresteerd en in 1938 gefusillieerd, terwijl zij zelf te horen kreeg dat hij voor tien jaar verbannen zou worden.

Na de oorlog stond Tsjoekovskaja te boek als een der eersten die in het openbaar het Sovjetregime durfden bekritiseren. Ze kreeg haar werk moeilijk gepubliceerd. In de jaren zestig circuleerden als Samizdat-uitgaven haar novellen "Het verlaten huis" en "Duik in de diepte", beide reeds geschreven in de Stalin-tijd, beide handelenden over de tragedie van de vrouw in die periode van "zuivering" en terreur. In 1974 werd Tsjoekovskaja uit de schrijversbond gestoten vanwege haar steun aan Solzjenitsyn en leefde verder als dissidente. Het werk van Tsjoekovskaja kon tot eind jaren tachtig niet in Rusland worden gepubliceerd.

"Ontmoetingen met Anna Achmatova"[bewerken]

Behalve als dissidente verwierf Lidija Tsjoekovskaja in het westen vooral bekendheid door haar memoires Ontmoetingen met Anna Achmatova (1987, in Nederland verschenen in de reeks Privé-domein). Deze aangrijpende herinneringen omspannen bijna een kwart eeuw en beginnen aan het einde van 1938, wanneer het tijdperk van de grote zuiveringen op zijn hoogtepunt is. Tsjoekovskaja bezoekt Anna Achmatova de eerste keer om raad: zij hoopt haar man nog uit de gevangenis te kunnen krijgen, niet wetende dat hij al gefusilleerd is. Dit gezamenlijke lot - de man en de zoon van Achmatova waren gearresteerd - schept een band tussen beide vrouwen die uitgroeit tot een hechte vriendschap. Tsjoekovskaja geeft in haar boek een becommentarieerd verslag van gesprekken uit de jaren dat op het vrije woord de doodstraf stond.

Literatuur en bronnen[bewerken]

  • E. Waegemans: Russische letterkunde, 1986, Utrecht

Externe link[bewerken]