Liegen lernen (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Learning to Lie
Regie Hendrik Handloegten
Producent Maria Köpf
Scenario Hendrik Handloegten
Frank Goosen
Hoofdrollen Fabian Busch
Susanne Bormann
Fritzi Haberlandt
Birgit Minichmayr
Florian Lukas
Sophie Rois
Anka Sarstedt
Sebastian Münster
Wilfried Dziallas
Beate Abraham
Distributie X-film Corp.
Première München, 2 juli2003
Genre komedie, drama, romance
Speelduur 87 minuten
Taal Duits
Land Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Liegen lernen is een Duitse film uit 2003, naar de roman van Frank Goosen uit 2000.

Korte inhoud[bewerken]

Het verhaal begint in 1982 in West-Duitsland, wanneer de 18-jarige schooljongen Helmut verliefd wordt op zijn medeleerlinge Britta. Hij wordt actief in de vredesbeweging om Britta te kunnen ontmoeten. Britta verhuist echter plots naar San Francisco om er bij haar vader te gaan wonen en vindt er ook een nieuw vriendje. Helmut studeert letterkunde en politiek in zijn geboortestad en heeft een relatie met een ander meisje uit zijn vroegere school, dat aan dezelfde universiteit geneeskunde studeert, maar zij gaan uit elkaar wanneer zij een avontuurtje heeft met haar kamergenoot. Helmut begint nu een aantal korte relaties met verschillende meisjes, maar blijft naar zijn eerste vriendinnetje trachten.

Een aantal jaren later, in 1989, na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog, ligt Helmut in het bed van een vriendin, wanneer zijn schoolvriend Mücke hem belt om te zeggen dat hij Britta in Berlijn gezien heeft. Helmut spoedt zich naar Berlijn en vindt Britta, die echter veranderd is en arrogant geworden. Mücke vertelt hem later dat hij een relatie met Britta heeft gehad en dat Britta heel wat relaties gehad heeft. In 1998 vestigt Helmut zich met een meisje dat een kind van hem wil, maar Helmut gaat opnieuw naar Berlijn om Britta voor de laatste keer te ontmoeten...

De roman[bewerken]

De film is gebaseerd op de roman Liegen lernen van Frank Goosen uit 2000. Terwijl de roman zich afspeelt in Bochum, speelt de film zich af in Düsseldorf. De roman bevat verschillende autobiografische elementen uit het leven van Frank Goosen, maar het verhaal is typerend voor de West-Duitse jeugd uit de jaren 80. De roman werd populair met de "revival" van de jaren 80 in het westen van Duitsland rond het jaar 2000.

Acteurs en filmploeg[bewerken]

Filmploeg[bewerken]

  • Regie: Hendrik Handloegten
  • Scenario: Frank Goosen en Hendrik Handloegten
  • Productie: Maria Köpf
  • Muziek: Dieter Schleip
  • Camera: Florian Hoffmeister
  • Montage: Elena Bromund

Acteurs[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Scenarioschrijver Hendrik Handloegten won op het Filmfestival van München van 2003 de filmprijs voor de jonge cinema. Fritzi Haberland won in 2004 de Deutscher Filmpreis voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol als Gisela.