Liepke Scheepstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liepke Scheepstra
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1 november 1918, Lioessens
Overleden 15 september 2002, Amersfoort
Land Nederland
Ook bekend als Bob
Groep LKP

Liepke Scheepstra (Lioessens, 1 november 1918Amersfoort, 15 september 2002) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor zijn inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving hij de hoogste onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment van Duitse inval in Nederland was Scheepstra werkzaam bij de Militaire Politie. Na de capitulatie werkte hij ruim een jaar als rijksveldwachter. Tegen het einde van 1941 vond hij werk aks beveilingsbeambte bij de AKU in Arnhem. Na de April-meistakingen in 1943 moest hij onderduiken omdat voor Scheepstra als voormalig militair krijgsgevangenschap dreigde.

In de onderduik kwam Scheepstra al snel in aanraking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Scheepstra werd medeoprichter van de daar aan gelieerde Landelijke Knokploegen. Hij gebruikte o.m. de schuilnamen Gjalt en Jelt maar werd het meest bekend als "Bob".[1][2]

Scheepstra was voor de oorlog dienstplichtig korporaal bij het Korps Politietroepen. Vanaf 1943 nam hij actief deel aan het verzet. Hij werd door de Landelijke Onderduikorganisatie (LO) aangesteld als leider van de landelijke knokploegenorganisatie (LKP) voor de oostelijke helft van het land, naast Leendert Valstar, die het westelijke deel onder zijn hoede nam. Scheepstra werkte mee aan het samenvoegen van de knokploegen, de Ordedienst en de Raad van Verzet tot de Binnenlandse Strijdkrachten.

Overvallen op gevangenissen in Arnhem[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Overval op de Koepelgevangenis te Arnhem en Overval op het huis van bewaring te Arnhem (11 juni 1944) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Hij gaf leiding aan de geslaagde overval op de Koepelgevangenis te Arnhem op 11 mei 1944, waarbij Frits de Zwerver en Henk Kruithof werden bevrijd. Bij deze en de volgende bevrijdingsactie op 11 juni 1944, schakelde hij onder andere de KP-Twente in die onder leiding stond van Johannes ter Horst.

Ook op 11 juni 1944, waarbij 54 politieke gevangenen werden bevrijd, had Scheepstra de leiding. Het was de grootste en meest succesvolle bevrijdingsactie uit de bezetting.

Drager Militaire Willems-Orde[bewerken | brontekst bewerken]

Scheepstra werd op 1 oktober 1958 eervol uit militaire dienst ontslagen, en onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, die hij pas na aandrang van Koningin Wilhelmina accepteerde "als plaatsvervangend voor al die anderen". De Britse koning verleende hem de Medaille van de Koning voor Moed tijdens het verdedigen van de Vrijheid[3].

Na de oorlog zette Scheepstra zich in voor de belangen van nabestaanden, het vastleggen van de geschiedenis en het overbrengen van de beweegredenen voor het verzet op latere generaties.

Scheepstra is begraven op Schiermonnikoog. Zijn Collectie Oorlog en Verzet werd overgedragen aan de IJsselacademie en aanvankelijk beheerd door het gemeentearchief van Kampen. Deze bevindt zich nu bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.