Lieven De Cauter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lieven De Cauter (Koolskamp, 1959) is een Belgisch cultuurfilosoof, activist en dichter. Hij is gevestigd in Brussel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lieven De Cauter studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was assistent van 1987 tot 1994 en promoveerde in 1996 rond Walter Benjamin. In 1989 presenteerde hij samen met architectuurcriticus Bart Verschaffel het filosofische praatprogramma Container. Sinds 1997 is hij deeltijds werkzaam aan het Leuvense departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening en aan het RITCS (Royal Institute for Theatre Cinema & Sound).[1] Hij doceerde ook in Rotterdam aan de Willem de Kooning Academie en het Berlage Institute, een postacademische onderzoeksinstelling voor architectuur. In Brussel doceerde hij aan de dansschool P.A.R.T.S..[2] Sinds 2013 doceert Lieven De Cauter tevens aan de Faculteit Architectuur van de Katholieke Universiteit Leuven, campus Brussel en Gent (Sint-Lucas). Hij publiceerde intussen een twintigtal boeken, vooral essaybundels, vaak in een mengeling van meer academisch en meer poetische of pamfletaire tekstren.

De Cauter is niet alleen academicus en schrijver maar ook activist. Hij nam deel aan protesten in 1973 tegen de staatsgreep van Pinochet en de moord op Allende op 14-jarige leeftijd. Hij was na de zwarte zondag van 1991, de doorbraak van het Vlaams Blok, oprichter van 'De verontruste juristen' (hij was toen werkzaam als doctoraatsonderzoeker en monitor aan de rechtsfaculteit). Samen met de liga voor de rechten spanden zij op basis van het zeventigpuntenprogramma de eerste rechtzaak in tegen het Vlaams Blok wegens racisme. Hij nam in de jaren negentig als bewoner deel aan de bezetting van Hotel Central in Brussel, het begin van een nieuwe golf van stadsactivisme in de hoofdstad. Hij protesteerde in 2003 tegen de Irakoorlog met de oprichting van het Brussels Tribunal - People vs. Total War Incorporated, een burgerinitiatief naar analogie met het Russell-tribunaal dat het Amerikaanse ingrijpen in Vietnam kritisch tegen het licht hield. In 2008 was De Cauter stichtend lid van het Platform voor Vrije Meningsuiting dat ageert tegen de uitwassen van de antiterrorisme-wetgeving in België.[3] Hij was sinds 2010 lid van de (intussen opgedoekte) Vooruitgroep[4] en schaarde zich in 2011 achter het Actiecomité Barbara van Dijck.[5] Hij was ook medeoprichter van BACBI (Belgian Academic and Cultural Boycott of Israel).

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het Hiernamaals van de Kunst (essays). 1991/1993.
 • Archeologie van de Kick. Verhalen over Moderniteit en Ervaring (essays). 1995.
 • De Dwerg in de Schaakautomaat - Benjamin's verborgen leer (proefschrift over Walter Benjamin). Nijmegen, SUN, 1999.
 • De Dageraadsmens (poëzie). Leuven, Uitgeverij P., 2000.
 • De Capsulaire Beschaving - Over de Stad in het Tijdperk van de Angst (essays). Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
 • The Capsular Civilization - On the City in the Age of Fear (Reflect #03) (idem). Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
 • Archeologie van de kick. Over moderne ervaringshonger. Nijmegen, Vantilt, 2009.
 • De Oorsprongen of het Boek der Verbazing (essays). Leuven, LannooCampus, 2011.
 • De Alledaagse Apocalyps: van Nine-Eleven tot de Arabische lente (2001-2011) (opiniestukken, polemieken, pamfletten, petities, interviews en politieke essays). Brussels, Oxumoron Books, 2011.[6]
 • Entropic Empire. On the City of Man in the Age of Disaster, Rotterdam, Nai010 publishers, 2012.
 • Metamoderniteit voor beginners. Filosofische memo's voor het nieuwe millennium. Nijmegen, 2015.


Losse bijdragen van zijn hand zijn opgenomen in De beschikbare ruimte. Reflecties over bouwen (1990), Vertoog en Literatuur (Cahiers 1 en 6) (1993), New Commitment: in Architecture, Art and Design (Reflect #01) (2004), in de monografie / tentoonstellingscatalogus Irrespektiv van Kendell Geers (2007) en de publicatie Visionary Power. Producing the Contemporary City (2007), die verscheen ter gelegenheid van de derde Architectuur Biënnale Rotterdam. Zijn werk is ook opgenomen in een aantal internationale anthologieën en catalogi, zoals Hieroglyphs of Space (Routledge 2002), Cybercities (Routledge, 2004) en Airs de Paris (Centre Pompidou, 2007).

Als redacteur heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van de bundels met verzamelde opstellen Dat is Architectuur! Sleutelteksten uit de twintigste eeuw (samen met Hilde Heynen, André Loeckx en Karina Van Herck, 2001), Het kleine Lexicon van het Vlaams (Architectuur-) Landschap (2003), Heterotopia and the City. Public Space in a Postcivil Society (samen met Michiel Dehaene, 2008) en Art and Activism in the Age of Globalization (Reflect #08) (samen met Ruben De Roo en Karel Vanhaesebrouck, 2010). Daarnaast draagt hij regelmatig bij aan de NAi Uitgevers-publicaties Open, HUNCH alsmede DeWereldMorgen.be.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]