Lieven Dehandschutter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lieven Dehandschutter (Sint-Niklaas, 9 juni 1958) is een Vlaams politicus voor de N-VA. Hij is sinds 1989 gemeenteraadslid in Sint-Niklaas. Van 1995 tot 2000 en van 2009 tot 2012 was hij schepen. Sinds 2013 is hij er burgemeester. Van oktober 1998 tot juni 1999 en van juni 2009 tot eind 2012 was hij volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement.

Biografie[bewerken]

Van opleiding is Lieven Dehandschutter licentiaat rechtsgeleerdheid. Hij studeerde in 1984 af aan de Rijksuniversiteit Gent.

Politieke carrière[bewerken]

Dehandschutter begon zijn politieke carrière bij de Wase Jonge Leeuwen met het vormingstijdschrift Volksopbouw en als voorzitter van de jeugdraad van Sint-Niklaas.

Beroepsmatig werkte hij voor het Lodewijk Dosfelinstituut, het politiek vormingsinstituut van de Volksunie.

In 1998 was hij tot de verkiezingen van 1999 enkele maanden actief in het Vlaams Parlement voor de Volksunie, toen hij als plaatsvervanger de zetel innam van Nelly Maes, die op haar beurt Jaak Vandemeulebroucke was opgevolgd in het Europees Parlement. Hij werd bij de Vlaamse verkiezingen 2009 opnieuw in het Vlaams Parlement gekozen. In het Vlaams Parlement is hij in de huidige samenstelling (2009) effectief lid van de commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme en van de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 werd de N-VA de grootste partij in Sint-Niklaas. Dehandschutter werd in 2013 de nieuwe burgemeester in een coalitie van N-VA en sp.a-Groen en gaf daarvoor zijn parlementair mandaat op.[1] Hij werd vervangen door Marius Meremans.

Buiten de politiek[bewerken]

Hij werkte mee met de Vlaamse uitgeverij "De Nederlanden" (60 uitgegeven boekentitels) met het Heelnederlands vormingstijdschrift "Nieuw Vlaanderen".

Dehandschutter heeft goede contacten met de Welshe nationalisten van Plaid Cymru. Hij schreef ettelijke brochures en artikels over Wales.

Verwijzingen

Bron

Persoonlijke webpagina