Lieven Scheire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lieven Scheire
Lieven scheire676.jpg
Algemene informatie
Geboren Wachtebeke, 3 mei 1981
Land België
Werk
Jaren actief 2001-heden
Genre(s) Cabaret
Beroep Stand-upcomedian
Act(s) Neveneffecten
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Vista-kmixdocked.png
Lieven Scheires stem (download·info)
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lieven Scheire (Wachtebeke, 3 mei 1981) is een Vlaamse comedy- en televisiemaker, vooral bekend als lid van de groep Neveneffecten.

Biografie[bewerken]

Studies[bewerken]

Scheire groeide op in het Oost-Vlaamse Wachtebeke en zat op school op het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren. In april 1999 won hij de Oost-Vlaamse provinciale finale van de vierde Geo-olympiade[1] en in de Vlaamse finale werd hij vierde.[2] In het schooljaar '99-'00 verbleef hij in Reykjavik, IJsland in het kader van een uitwisselingsjaar met de organisatie AFS, waar hij de IJslandse taal leerde. Hij begon aan een studie fysica aan de Universiteit Gent, maar haakte af om een televisiecarrière te beginnen.

Comedy[bewerken]

Scheire begon zijn carrière in mei 2001 als stand-upcomedian. In 2002 won hij de Lunatic Stand-up Comedy Award. Met Neveneffecten stond hij op de planken met de voorstelling Zinloos geweldig (2004). In 2009 maakte Neveneffecten samen met het improcomedygezelschap de Lunatics de voorstelling Te lui en niet bekend genoeg. Scheire nam meermaals deel aan de Crazy Comedy Cover Contest.

Televisie[bewerken]

Scheire was van 2005 tot 2014 in dienst van productiehuis Woestijnvis, dat tot midden 2012 programma's maakte voor de VRT en nadien voor de commerciële televisiezender VIER. In juli 2014 koos Scheire ervoor zijn contract bij Woestijnvis niet te verlengen. Hij keerde terug naar de VRT, waar hij een exclusiviteitsovereenkomst heeft gesloten.[3]

Scheire maakte zijn schermdebuut toen hij samen met zijn neef Jonas Geirnaert opdook in het VRT-programma Man bijt hond. In de ludieke rubriek Zonder handen trokken ze de aandacht door een teddybeer in elkaar te slaan op de muziek van Rage Against the Machine. Scheire en Geirnaert werden na hun voorgenoemde optreden benaderd door Koen De Poorter, die hun voorstelde samen een cabaretgroep te starten. Onder de naam Neveneffecten trok het trio in 2003 naar het Groninger Studenten Cabaret Festival, een Nederlandse cabaretwedstrijd die ze wonnen. Al snel evolueerden ze tot een kwartet, toen Jelle De Beule zich als vierde lid bij hen aansloot. Scheire werd in september 2005 samen met zijn Neveneffecten-collega's opgepikt door productiehuis Woestijnvis. Ze mochten er voor de VRT het gelijknamige programma Neveneffecten maken, waarin absurde humor en parodieën centraal stonden. Een tweede reeks afleveringen verscheen in 2008.

Na het eerste seizoen van het programma Neveneffecten, werkte het viertal in 2006 samen met Bart De Pauw aan een nieuw VRT-programma in het genre 'absurde humor', genaamd Willy's en Marjetten. De vijf heren speelden hierin de ietwat marginale gezichten van een "vrije televisiezender", die stuk voor stuk vreemde reportages bracht. Scheire speelde in de reeks onder meer de rol van technicus Pol Thys en van politieagent Eddy Walput. Het programma werd slecht onthaald door het publiek, waardoor het door de VRT werd afgevoerd na de tiende van de geplande dertien afleveringen. Mede door het achteraf verspreiden van de afleveringen via het internet, groeide Willy's en Marjetten uit tot een cultserie.[bron?]

Rond dezelfde tijd als de tweede reeks afleveringen van het programma Neveneffecten, werkte het viertal aan Dokters & Dochters, een wekelijkse minisoap die in het televisieseizoen 2008-2009 werd uitgezonden als onderdeel van Man bijt hond, het VRT-programma waarin Scheire ooit debuteerde. Na Dokters & Dochters was Scheire geruime tijd nauwelijks te zien op het scherm, mede doordat Jonas Geirnaert en Jelle De Beule vanaf dan een jaar lang aan Kabouter Wesley werkten.

Begin 2011 was Scheire samen met Jonas Geirnaert, Jelle De Beule en Koen De Poorter te zien op het VRT-scherm in het zesdelige programma Basta. Hierin bracht het viertal, zoals het dit zelf noemde, "zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek". Het programma raakte in de belangstelling door het behandelen van thema's zoals de belspelletjes (die naar aanleiding van Basta van de Vlaamse buis gehaald werden) en SABAM. Het programmaformat werd kort daarop verkocht aan Nederland. Ondanks de grote hype rond het programma en de vraag van de VRT om een vervolg te maken, bleef een tweede reeks uit.

In navolging van de sporadische wetenschapsrubriek die Scheire de jaren voordien invulde in de VRT-talkshow De laatste show, mocht hij in het voorjaar 2012 een humoristisch panelprogramma over wetenschap presenteren, genaamd Scheire en de schepping. Hij presenteerde dit programma zonder zijn collega's van Neveneffecten, al doken zij wel enkele keren op in de wisselende panels. Een tweede en derde seizoen van Scheire en de schepping volgden in respectievelijk het voorjaar 2013 en voorjaar 2014. Deze werden niet op de VRT uitgezonden, maar op de kleinere, commerciële televisiezender VIER. Dit was het gevolg van het feit dat de holding boven het productiehuis Woestijnvis zich in deze zender had ingekocht, en bijgevolg de samenwerking met de VRT niet werd verdergezet. Hoewel het programma ten opzichte van de uitzendingen op de VRT fors aan kijkers moest inboeten, bleef het voor VIER relatief gezien wel een van de sterkhouders.

In het televisieseizoen 2012-2013 was Scheire een van de vier vaste sidekicks van Tom Lenaerts in De Kruitfabriek, een dagelijks actuaprogramma van Woestijnvis dat wordt uitgezonden op VIER. Na één seizoen werd het programma afgevoerd. In het najaar 2013 was Scheire op VIER een van de drie vaste juryleden in het elfde seizoen van het spelprogramma De Slimste Mens ter Wereld, naast Philippe Geubels en Bruno Vanden Broecke. Ook in 2014 nam hij plaats in de jury van het programma.

In 2014 stapte Scheire over naar VRT. Daar kreeg hij een eigen wetenschapsrubriek in het praatprogramma Café Corsari. Binnen zowel populaire als verdiepende programma's of rubrieken van de VRT fungeerde Scheire als vaste pion die thema's van wetenschap en techniek besprak. In het voorjaar van 2015 presenteerde Scheire het wetenschapsmagazine De schuur van Scheire.[4] In het najaar van 2015 en begin 2016 presenteert hij op Eén De allesweter, een tactisch spelprogramma waarin vier BV's quizzen, onder wie één iemand die alle antwoorden ingefluisterd krijgt en ontmaskerd moet worden door de anderen.[5] Eind 2016 startte een tweede seizoen.

In 2016 werd hij presentator van het wetenschappelijke spelprogramma Superbrein op Ketnet.[6] Op de Nederlandse zender NPO 3 is hij vanaf juli 2016 een van de permanente gasten in het programma Rare jongens. Eerder was hij voor de Nederlandse tv al panellid in het programma Proefkonijnen.[7]

In 2017 werd zijn exclusiviteitscontract bij de VRT niet verlengd en kan zo ook op andere zenders werken. Op VTM presenteerde hij het spelprogramma Kan iedereen nog volgen?.[8][9]

In het najaar van 2018 was Lieven Scheire de host van Team Scheire op canvas, een human interest programma waarin een team van acht makers oplossingen uitvindt voor mensen die het het meest nodig hebben. Een programma dat in de Vlaamse pers zeer veel positieve reacties ontving [10] Sinds het najaar van 2018 vervult Lieven ook wekelijks een vaste wetenschapsrubriek in de Nederlandse talkshow 'RTL Late Night met Twan Huys'.

Persoonlijk[bewerken]

Scheire is vader van een dochter (°2008), zoon (°2009) en dochter (°2015). Hij woont met zijn gezin in Gent, naast zijn neef Jonas Geirnaert. Voormalig senator Oktaaf Scheire was zijn grootoom. In 2018 won hij de Wablieft-prijs.[11]

Presentaties[bewerken]

Jaar Zender Programma
2012-2014 Eén en VIER Scheire en de schepping
2015 Eén De schuur van Scheire
2015-2017 Eén De allesweter
2016-2018 Ketnet Superbrein
2018-2019 VTM Kan iedereen nog volgen?
2018 Canvas Team Scheire

Boeken[bewerken]

In september 2007 bracht Scheire een boek uit: Lieven Scheire in zijn element: fysica!. Met dit boek wil hij mensen zin doen krijgen in fysica. Zo toont hij met plezier hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum of hoe grappig een theorie. Samen met doctor-ingenieur Filip Van Den Abeele schreef hij het boek Wat als de olie op is? dat in 2009 op de markt kwam. Het boek geeft een overzicht van de soorten brandstoffen, in welke mate die worden gebruikt en welke alternatieven er voorhanden zijn. Eind 2012 werd zijn boek Lieven Scheire in zijn element: fysica! vernieuwd met een extra hoofdstuk over het higgsboson. De heruitgave kwam er doordat het boek niet meer in de rekken lag en er door het toenemende succes van Lieven Scheire veel vraag naar was.

Podcasts[bewerken]

Lieven Scheire is host van twee podcasts: Het Nerdland maandoverzicht, waar hij samen met een aantal gasten het nieuws op vlak van wetenschap en technologie van de voorbije maand onder de loep te nemen en Moules de Geek een thematische podcast waar hij met gasten praat over een specifiek wetenschappelijk of technologisch onderwerp.

Trivia[bewerken]

  • In 2007 kreeg Scheire het peterschap over de Vlaamse afdeling van AFS.
  • Scheire was tijdens zijn jeugd actief hoogspringer, eerst bij de Wachtebeekse atletiekclub ACNS, later bij atletiekclub KAA Gent. Hij was ook lid van Mensa.[12]
  • In maart 2015 werd door Belgische biologen een nieuw soort wandelende tak vernoemd naar Lieven Scheire. Het insect kreeg de wetenschappelijke naam Lobofemora scheirei. Het leeft in Vietnam.
  • Scheire is ook actief op de internetencyclopedie Wikipedia.[13][14]

Externe links[bewerken]