Lieze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lieze
Lixhe
Deelgemeente in België Vlag van België
Lieze (België (hoofdbetekenis))
Lieze
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Wezet Wezet
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 41′ OL
Overig
Postcode 4600
Netnummer 04
Detailkaart
Lieze (Luik (provincie))
Lieze
Portaal  Portaalicoon   België
De Sint-Lambertuskerk

Lieze (Frans: Lixhe) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Wezet. Het dorpscentrum is gelegen tussen het Albertkanaal in het westen en de Maas in het oosten.

Ten noorden van de dorpskern ligt, eveneens langs de Maas, het gehucht Nivelle. Ten westen van het Albertkanaal ligt het gehuchtje Loën.

Verkeer en vervoer[bewerken]

In het zuiden van het dorp ligt de gewestweg N602 met de Maasbrug en stuw.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Lieze ligt op een langgerekt schiereiland tussen de Maas en het Albertkanaal op een hoogte van ongeveer 52 meter. Westelijk van het Albertkanaal ligt de cementfabriek en de helling van de Sint-Pietersberg met het Reserve naturelle de la Montagne Saint-Pierre. Westelijk en zuidelijk daarvan liggen de mergelgroeven van de fabriek.

Economie[bewerken]

In Lieze ligt een klinkerfabriek aan de oevers van het Albertkanaal.[1] De fabriek werd opgericht bij de bank van Wezet in 1950. CBR Lieze, nu onderdeel van de HeidelbergCement bestaat uit twee kalksteengroeves, de groeve van Loën en van Romont, een klinkerfabriek en een maalderij. Het bedrijfsterrein is zo’n 16 hectare groot. De fabriek heeft een capaciteit van 1,4 miljoen ton klinker en 1,5 miljoen ton cement per jaar.[1] Voor de productie is ruim 2 miljoen ton kalksteen uit de groeves nodig. De kalksteen wordt met transportbanden naar de fabriek gevoerd en circa 20% van de andere benodigde grond- en brandstoffen worden per schip aangvoerd. De leveringen worden echter hoofdzakelijk met de vrachtwagen gedaan en ongeveer een derde wordt per binnenvaartschip vervoerd inclusief de klinker bestemd voor de andere fabrieken van de groep. Er werkten per eind 2012 circa 200 mensen.[1] Voor de productie van cement is veel energie nodig. Hiervoor wordt bruinkool uit Duitsland gebruikt, maar de installatie van Lieze is de enige in België die volledige auto- en vrachtwagenbanden als brandstof kan inzetten. Bij de productie van één ton klinker komt ongeveer 0,7-0,8 ton CO2 vrij. Op het terrein komt een testinstallatie voor CO2-scheiding.[1]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Ternaaien, Wezet, Haccourt, Eben-Emael